Poţi preveni osteoporoza cu plante
Numită şi „hoţul tăcut“, osteoporoza este cauzată de carenţele de calciu şi de proteine, de obiceiurile nesănătoase cum sunt fumatul, consumul de alcool şi sedentarismul.
oate acestea afectează, în cele mai multe cazuri, coloana vertebrală şi bazinul. Din pricina deficitului de calciu, structura osoasă începe să se distrugă şi provoacă dureri cumplite de spate sau în zona coastelor şi a bazinului. Administrate preventiv, remediile naturiste pot stagna boala. Soluţii naturale care ţin boala pe loc Dacă boala este diagnosticată la timp, leacurile din plante pot stagna evoluţia bolii. Tinctura de coada-şoricelului acţionează asupra măduvei oaselor şi a coloanei vertebrale, stimulând irigarea acesteia cu sânge. În caz de osteoporoză şi carii, se ung zonele dureroase cu tinctură de coada-şoricelului de mai multe ori pe zi.
Un alt remediu cu efecte benefice în tratamentul osteoporozei este pe bază de lămâi şi coji de ou. Sucul de la 2 lămâi şi coaja pudră de la 10 ouă se amestecă şi se închid ermetic într-o sticluţă. Compoziţia se ţine la rece şi timp de o săptămână de agită zilnic sticluţa. La final, se filtrează amestecul şi se adaugă 100 ml de apă şi puţină miere. Se iau 2 linguriţe pe zi, pentru stoparea decalcifierii oaselor şi întărirea ţesuturilor.
Osteoporoza poate fi prevenită cu ajutorul amestecurilor de plante. Administrate timp de mai multe săptămâni, acestea au arătat rezultatele pozitive în combaterea osteoporozei.
Fă un decoct dintr-o lingură de cătină albă şi măceşe, una cu frunze de mesteacăn şi frasin, una cu coacăz-negru şi alta cu amestec de plante mărunţite şi uscate de zmeur, urzică şi coada-calului. Se consumă câte 3-4 căni de ceai pe zi, până când încep să mai dispară durerile.
Gemoterapia, terapia naturală care utilizează muguri şi extracte din ţesuturi vegetale aflate în faza de creştere, aduce beneficii şi în tratamentul osteoporozei. Pentru ameliorarea simtomelor, se utilizează diferite scheme terapeutice care utilizează extracte din mlădiţe de mur, muguri de jneapăn, mlădiţe de sequoia, mlădiţe de zmeur şi mlădiţe de merişor.
Medicul fitoterapeut recomandă dozele potrivite de extract în funcţie de nevoile fiecărei persoane în parte. De obicei, curele de gemoterapie durează aproximativ 2-3 luni.
Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist apifitoterapie
Clinica Medas, Bucureşti
Există plante care ajută la menţinerea sau creşterea densităţii minerale osoase, cu rol de prevenire a apariţiei osteoporozei, alături de o dietă adecvată şi de exerciţii fizice. În caz de osteoporoză manifestată, plantele alături de tratamentul alopat ajută la refacerea integrităţii şi rezistenţei osoase şi previn apariţia complicaţiilor.
Aceste plante se pot utiliza sub formă de tincturi, infuzie, comprimate: coada-calului, soc, păpădie, pir, urzică, busuioc, cătină. Utile în tratamentul afecţiunii sunt plantele care conţin fitoestrogeni şi progesteron natural: cimifuga, angelica, vitex, seminţele de mărar, creţişoara, salvia.
Polenul şi lăptişorul de matcă, cartilajul de rechin, ginsengul, calciul coral şi uleiul de peşte sunt frecvent recomandate în schema de tratament a osteoporozei.