Plante care sporesc fertilitatea
Remediile naturiste sunt folosite ca terapie alternativă de sute de ani pentru stimularea fertilităţii, cu rezultate bune. „Terapiile naturale rezolvă singure sau în asociere cu alte terapii alopate (medicamentoase sau chirurgicale) majoritatea problemelor legate de concepţie”, afirmă medicul de medicină generală Cristina Bogdan, competenţe în homeopatie, acupunctură, fitoterapie şi apiterapie, de la clinica Naturopathya Med din Bucureşti.
În timpul tratamentului naturist este nevoie de renunţarea la alcool, la tutun şi la alimentele de tip fast-food, factori care pot perturba capacitatea de reproducere în cazul ambelor sexe.
Remediile naturale reglează echilibrul hormonal
Remediile pe bază de plante sunt recomandate mai ales în cazurile în care sterilitatea este cauzată de tulburări hormonale. Există plante care sporesc fertilitatea prin echilibrul secreţiei de hormoni, precum estrogenul şi progesteronul, necesar pentru concepţie. Astfel, fructul castităţii (Agnus castus) are o acţiune benefică asupra glandei pituitare, cea care produce hormoni sexuali.
Această plantă reglează ciclurile menstruale, fiind însă necesare precauţii în administrarea ei dacă se urmează şi tratamente hormonale. Infuzia de Agnus castus se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se bea câte o cană pe zi, timp de trei luni. Tot pentru îmbunătăţirea fertilităţii este recomandat şi ceaiul de trifoi roşu şi cel de frunze de zmeur, câte două căni pe zi, timp de trei luni, precum şi ceaiul de urzică, consumat o dată pe zi. De asemenea, uleiul din seminţe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron, important în reproducere.
O altă plantă folosită cu succes pentru stimularea fertilităţii este brânca-ursului, care se administrează sub formă de capsule (trei pe zi) sau tinctură (o linguriţă diluată în 100 ml de apă, care se ia de trei-patru ori pe zi). Tratamentul cu brânca-ursului durează între trei şi şase luni.
Ginsengul, bun pentru bărbaţi
Capsulele de damiană, extractul de ovăz verde, ginsengul şi rădăcina de unicorn (ceai sau tinctură) sunt câteva dintre remediile naturale eficiente pentru creşterea fertilităţii masculine. De asemenea, năprasnicul este o altă plantă cu efecte dovedite în sporirea fertilităţii în cazul ambelor sexe. Ceaiul de năprasnic se prepară dintr-o lingură de plantă care se adaugă în 250 ml de apă fiartă, lăsându-se la infuzat timp de 10 minute. Se beau câte trei căni de ceai pe zi, după mesele principale, timp de trei luni.
Sucurile de legume, benefice
Dieta celor care au probleme de fertilitate trebuie să includă sucuri din legume (morcov, ţelină, sfeclă roşie), precum şi de fructe (mere, portocale), făcute în casă. De asemenea, din alimentaţia celor care vor să devină părinţi nu trebuie să lipsească alimentele bogate în seleniu (cereale integrale, ciuperci, carne roşie), vitamina C (citrice), vitamina E (nuci, alune, migdale) şi zinc (lactate, gălbenuş de ou), nutrienţi necesari pentru sănătatea organelor reproductive.