Plante care menţin echilibrul hormonal

13 mai 2017   Puterea plantelor

Seminţele de mărar, estrogenul din natură

După 40 de ani, la femei începe să scadă producţia de estrogen, hormon implicat, printre altele, şi în sinteza colagenului şi în menţinerea elasticităţii pielii. Tratamentele cu plante care au efect similar cu cel al estrogenului ajută în prevenirea acestor probleme. Printre plantele cu acţiune estrogenică se numără: hameiul, zmeurul, lemnul-dulce, trifoiul-roşu, salvia şi seminţele de mărar. Se poate face o cură de o lună, timp în care se iau 3 linguriţe de pulbere de seminţe de mărar, pe stomacul gol, cu un pahar cu apă. De asemenea, pulberea de mărar este recomandată în amenoree, iar tinctura, în dureri menstruale.

Mugurii de zmeur combat neplăcerile menopauzei

Scăderea secreţiei hormonilor sexuali femini specifică menopauzei este însoţită de simptome de care multe femei se plâng: bufeuri, iritabilitate, oboseală, uscăciune vaginală. Pentru atenuarea lor, se poate face un tratament cu extract din muguri de zmeur (3 picături în puţină apă, de 3 ori pe zi). Remediul este indicat şi pentru ameliorarea simptomelor neplăcute de dinaintea ciclului menstrual.

Năprasnicul, de ajutor în infertilitate

Bărbaţii şi femeile care au probleme de fertilitate din cauze hormonale pot încerca remedii pe bază de năprasnic. Se ia câte o liguriţă de pulbere de năprasnic de 4 ori pe zi. În cazul sterilităţii feminine, este indicată şi cura cu tinctură de lemn-dulce: 1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori pe zi, într-o cură de 2săptămâni. Tot pentru îmbunătăţirea fertilităţii este recomandat şi ceaiul de trifoi-roşu (2 linguri la 500 ml de apă), câte 2 căni pe zi, 3luni. Uleiul din seminţe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron, important în reproducere.

Bine de ştiut:

Plantele cu acţiune fitoestrogenică sunt interzise în cancerul de sân sau de uter, precum şi în timpul chimioterapiei.

Un excelent reglator hormonal este şi maca, o plantă din Peru, pe care o găseşti la farmacii, sub formă de capsule. Maca susţine buna funcţionare a sistemului endocrin la ambele sexe, reduce stările depresive, stimulează dorinţa sexuală şi fertilitatea, atât la femei, cât şi la bărbaţi. De asemenea, e utilă bărbaţilor aflaţi la andropauză.

În menopauză, sunt indicate şi remediile de creţişoară, de salvie, de coada-şoricelului şi de trifoi-roşu.

Pentru stimularea hormonilor tiroidieni, sunt utile algele marine.

Mielăreaua susţine producţia de progesteron.

Contra menstruaţiilor dureroase, este de ajutor infuzia de pelinariţă (2 linguriţe la o cană cu apă clocotită).

SFATUL SPECIALISTULUI

Printre cele mai cunoscute surse de fitohormoni, se numără: soia, seminţele de mărar, creţişoara, salvia, vâscul, lemn-dulce, urzica, germenii de grâu, ţelina, feniculul, ceapa, broccoli, seminţele de in, uleiul de floarea-soarelui, chimenul, măslinele, alunele, cătina, coacăzul negru, busuiocul, lucerna, angelica, nucile, rozmarinul, ginsengul, zmeurul, hameiul şi morcovul. Urzica, prin seminţele ei, echilibrează hormonii atât la barbaţi, cât şi la femei. Acestea conţin o cantitate mare de estrogen. Se pun în râşniţă seminţe de urzică, din care se ia apoi câte un sfert de linguriţă înainte de masă.

Dr. Rareş Simu,

Specialist imunologie clinică şi alergologie,

Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Mai multe