Piperul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

1 iunie 2016   Puterea plantelor

Este bine de ştiut că, o lingură de piper negru conţine 13% din necesarul zilnic de mangan al organismului, 8% din cel de vitamina K, 7% din cel de fier şi 5% din cel de fibre. Ajută la slăbit, tonic pentru piele, antibacterian Cojiţele în care sunt învelite boabele de piper ajută la dizolvarea celulelor grase şi accelerează arderile. Studii recente mai scot în evidenţă un avantaj al consumului de piper: poate ajuta la vindecarea bolii de piele vitiligo. Totodată, piperul negru ajută organsimul să lupte împotriva infecţiilor. Te scapă de răceală În medicina naturistă Ayurveda, piperul e adăugat în tonicurile folosite pentru vindecarea răcelilor şi tusei. În plus, este un foarte bun antioxidant: poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare şi boli ale ficatului. Tot piperul face minuni şi în cazul tratării înţepăturilor de insecte şi este foarte util pentru alinarea durerilor reumatice şi a astmului şi tusei convulsive. În cazul tusei, aceasta poate fi calmată bând un macerat din piper: o linguriţă de piper măcinat se pune într-un pahar cu apă. Se amestecă foarte bine şi se macerează timp de şase zile. Când intervin accesele de tuse, se administrează câte o linguriţă. Alungă asteniile

Nesuferitele astenii de primăvară şi de toamnă pot fi alungate cu ajutorul pulberei de piper, adăugată în mâncare, la mesele principale, timp de şase zile, consecutiv. Specialiştii în nutriţie recomandă să se evite excesele, iar doza să fie „cât un vârf de cuţit”. Ea trebuie amestecată în supe, în preparate cu zarzavat, chiar şi în iaurt.

Piperul, ca multe alte condimente benefice pentru sănătate, trebuie consumat cu moderaţie. Nu se recomandă consumarea în stare pură, ci numai amestecat în/cu alimente.

Persoanele care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper. Şi gravidelor le este recomandată evitarea piperului, pentru că aroma şi gustul iute se transferă în laptele matern.

Mai multe