Pătlagina tratează bronşita şi vindecă rănile de la suprafaţa pielii

24 aprilie 2017   Puterea plantelor

Împreună cu muşeţelul, pătlagina este una dintre cele mai cunoscute şi utilizate plante medicinale. Conţine o serie de substanţe active, amare, mucilagii şi în special vitamina K. Este recunoscută pentru capacităţile ei de a opri hemoragiile. Deoarece conţine şi tanini, are proprietăţi cicatrizante, mai ales în cazul de ulcer stomacal.

Opreşte tusea şi tratează bolile respiratorii

Este un tratament de neînlocuit pentru bolile respiratorii la copii şi bătrâni. Pentru a beneficia de aceaste proprietăţi, este suficient să prepari un ceai dintr-o linguriţă de frunze de pătlagină, tăiate mărunt şi opărite cu o cană de apa clocotită. Băut de 3 ori pe zi, acest ceai poate vindeca bronşita asmatiformă.

Dacă ai de a face cu un caz de guturai, frunzele de patlagină sunt un calmant extraordinar. Este de ajutor şi femeilor însărcinate acest ceai.

Citeşte şi: Ceaiul de patlagină alină durerile de gât

Indiferent că optezi pentru ceaiul sau siropul din această plantă, trebuie să ştii că ameliorează şi vindecă nenumărate afecţiuni printre care şi tusea convulsivă, astmul bronşic, afecţiunile vezicii urinare, senzaţia de a urina des.

Pătlagina este recomandată a fi folosită şi în probleme ale aparatului digestiv, balonări, diareea, ulcel intestinal.

În cazul ulcerului stomacal, se pot vedea rezultate bune dacă timp de 4 săptămâni bei infuzie de pătlagină preparată dintr-o lingură de frunze la o cană clocotită de apă şi o bei din două în două ore.

Ajută la vindecarea rănilor

Beneficiile acestei plante sunt deosebite şi în aplicaţiile externe. Frunzele sau terciul obţinut din frunzele de patlagină fragedă sunt benefice pentru vindecarea rănilor provocate de tăieri, striviri sau cgiar arsuri. Astfel că frunzele se aplică pe zonele afectate de eczeme, pe inflamaţii după vaccinere, inţepături de insecte. În câteva ore inflamaţia va dispărea ca prin minune.

Află care sunt cele mai bune plante pentru astm bronşic AICI

S-au putut observa beneficiile utilizării cataplamelor cu pătlagină chiar şi în cazul zonei zoster. Rănile deschise şi dureroase pot fi calmate şi cu suc proaspăt de plantă, iar în momentul în care acestea încep să se închidă se aplică cataplasmele.

În cazul de ulcer varicos, băile de picioare cu extract de pătlagină au un efect calmant şi tămăduitor.

Modalităţi de administrare:

-Sub formă de pulbere (se ia câte 1 vârf de cuţit de pulbere după mesele principale) - Infuzie (o linguriţă la 2-3 ore ) - Comprese sau băi cu pătlagină pentru tratarea afecţiunilor de piele sau conjunctivitelor - Gargară pentru afecţiuni dentare - Sirop de pătlagină pentru calmarea tusei - Cataplasme din frunze proaspăt zdrobite care se aplică pe rănile infectate sau sângerânde - Tinctură (câte o linguriţă de tinctură dizolvată în jumatate pahar apă de 3- 4 ori pe zi)

Până în prezent, nu s-au semnalat efecte adverse sau fenomene toxice. Totuşi, nu sunt excluse reacţii alergice. Este totuşi indicat să îţi faci un test alergen pentru a şti ce anume să eviţi în alimentaţia ta pentru a te bucura astfel de o porţie zdravănă şi constantă de sănătate.

Mai multe