Nalba – 1 plantă, 4 remedii naturiste de ajutor în tratamentul infecţiilor şi tusei
Aliat valoros în lupta cu infecţiile respiratorii, nalba este inclusă în compoziţia multor remedii prescrise, deopotrivă, de medici alopaţi şi naturişti, în caz de faringite, laringite, traheite, bronşite.
În trecut, planta ocupa un loc de cinste în bucătărie şi era consumată în salate şi mâncăruri. Dintre toate speciile, nalba de pădure (Malva sylvestris) este cea mai eficientă când vine vorba despre tratamente naturiste. Nalba-mare, nalba-de-grădină şi nalba-mică aduc, de asemenea, beneficii importante pentru sănătatea sistemelor pulmonar şi digestiv. De la nalbă se folosesc atât florile, cât şi frunzele şi rădăcina, deoarece toate conţin cantităţi semnificative de mucilagii, antocianozide, vitaminele A, B1, B2 şi C. Astfel, remediile pe bază de nalbă sunt recomandate pentru acţiunea emolientă, antiinflamatoare şi expectorantă. Unii medici fitoterapeuţi o consideră eficientă în caz de inflamarea căilor respiratorii, de infecţii renale şi de tulburări gastrointestinale.
Infuzia are rol benefic în ASTM
Tulburările de digestie cum este constipaţia, fie că vorbim despre afecţiune recentă sau cronicizată, pot fi combătute cu tinctură din flori şi frunze de nalbă. Poţi achiziţiona preparatul gata făcut din magazinele naturiste sau poţi face tinctură de nalbă în casă. Trebuie să ai la îndemână frunze şi flori uscate şi mărunţite şi alcool alimentar. Astfel, din 20 g de frunze şi flori, care se lasă la macerat 2 săptămâni în 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade, faci tinctură, pe care o păstrezi într-o sticluţă opacă şi ermetică, la loc răcoros. Din această compoziţie este recomandat să iei 50 de picături, seara, la culcare.În caz de astm şi inflamaţii ale căilor respiratorii este indicată infuzia din nalbă. Ca s-o prepari, ai nevoie de 1 lingură de flori şi frunze uscate, peste care adaugi 200 ml de apă clocotită şi o laşi deoparte, 15 minute, acoperită. Se bea lichidul în mai multe reprize a câte 1 linguriţă. De asemenea, infuzia combinată de nalbă cu soc are virtuţi terapeutice în calmarea eficientă a tusei, bronşitei şi laringitei. Ai nevoie de părţi egale de flori de nalbă şi de soc, din care iei 1 lingură şi o amesteci cu 200 ml de apă clocotită. Laşi cana acoperită 15 minute. Se beau 1-2 căni pe zi, în funcţie de cât de severe sunt afecţiunile.
Decoctul atenuează DUREREA ÎN PIEPT
Ceaiul sau decoctul din flori, frunze ori rădăcină de nalbă este indicat în mod curent contra tusei, durerilor de piept şi senzaţiei de sufocare de după tuse. Pune 1 lingură de nalbă uscată şi măcinată în 200 ml de apă şi fierbe totul câteva minute. Este bine să bei 2 ceşti de decoct pe zi, până la ameliorarea stării de sănătate. Din frunzele uscate, 1 lingură la 200 ml de apă, amestecate cu 50 ml de lapte dulce se face un decoct bun pentru diminuarea durerilor de rinichi. Ceaiul din frunze şi flori (1 lingură de amestec la 250 ml de apă clocotită) este de ajutor când se urmăreşte încetarea hemoragiilor interne.
Siropul calmează TUSEA
În caz de tuse persistentă, care însoţeşte bronşita sau laringita, este benefic siropul de nalbă. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 3 linguriţe de rădăcină mărunţită, pe care le pui la macerat 1 oră în 15 ml de alcool de 50 de grade şi 300 ml de apă. La final, strecori amestecul, îl fierbi cu 300 g de zahăr, până se dizolvă şi rămâne un lichid gros. Din el se iau câte 1-2 linguriţe la 2-3 ore. Preparatul, care are acţiune secretolitică, pulmonară, emolientă, expectorantă şi antiinflamatoare, aduce beneficii în caz de constipaţie, dureri de rinichi, hemoragii, hemoroizi, infecţii renale, tulburări gastrointestinale.
Tinctura, leac pentru CONSTIPAŢIE
Tulburările de digestie cum este constipaţia, fie că vorbim despre afecţiune recentă sau cronicizată, pot fi combătute cu tinctură din flori şi frunze de nalbă. Poţi achiziţiona preparatul gata făcut din magazinele naturiste sau poţi face tinctură de nalbă în casă. Trebuie să ai la îndemână frunze şi flori uscate şi mărunţite şi alcool alimentar. Astfel, din 20 g de frunze şi flori, care se lasă la macerat 2 săptămâni în 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade, faci tinctură, pe care o păstrezi într-o sticluţă opacă şi ermetică, la loc răcoros. Din această compoziţie este recomandat să iei 50 de picături, seara, la culcare.