Muşeţelul, dezinfectant natural

8 iulie 2017   Puterea plantelor

Această plantă este folosită din cele mai vechi timpuri ca leac pentru diferite afecţiuni şi se mai numeşte şi morună, romaniţă ori mătricea. Există mai multe specii de muşeţel care fac parte din familia Asteraceae, iar cele mai cunoscute sunt muşeţelul german (Marticaria recutita) şi muşeţelul roman (Chamaemelum nobile).

Florile sunt bogate în uleiuri volatile cum ar fi, bisabololul, matricina, camazulena şi un flavonoid numit apigenină. De asemenea, mai au ca substanţe active brionina, brionidina, colina, mucilagii, acid salicilic, fitosterine, substanţe glicozidice, acid clorogenic, camilina, dar şi vitamine şi săruri minerale. Datorită acestor compuşi acţionează ca anestezic natural şi ca dezincfectant, antiinflamator şi antispasmodic. Mai este şi antifungic, antibiotic, febrifug, colagog, sudorific, antialergenic, antipiretic, antipeptic, sedativ, carminativ. Muşeţelul este folosit ca remediu în tratarea colicilor, a afecţiunilor pielii, dar şi în astm, febră, inflamaţii, tulburări ale sistemului nervos.

Info

Muşeţelul tratează inflamaţiile bucale şi previne infecţiile apărute la nivelul gingiilor. Pentru aceste probleme poţi gargară cu ceai de muşeţel. Reduce inflamaţiile şi durerile

Datorită acidului salicilic conţinut, florile de muşeţel sunt benefice contra durerilor, congestiilor, umflăturilor la nivelul pielii. Dacă ai crampe menstruale, bea 1-2 căni de ceai de muşeţel când apar durerile. Prepară-l astfel: la 250 de ml de apă fiartă adaugă 1 linguriţă de flori uscate de muşeţel. Lasă-l să stea 5-10 minute apoi strecoară.

Calmează gastrita şi ulcerul

Ceaiul de muşeţel băut pe stomacul gol ajută în tratarea inflamaţiilor apărute la nivelul mucoasei gastrice, deoarece anumiţi compuşi din această plantă inhibă enzimele care produc inflamaţia. Astfel, previne apariţia ulcerelor, gastric şi duodenal şi a gastritelor hiperacide. De asemenea, ajută şi în cazul ulcerului apărut în urma situaţiilor stresante dar şi din cauza consumului de alcool şi grăbeşte refacerea mucoasei gastrice.

Ajută la tratarea rănilor

Muşeţelul este excelent în tratarea eczemelor, tăieturilor minore, arsurilor (inclusiv cele solare) şi a rănilor uşoare. Dacă vrei să cureţi locurile de pe piele unde te-ai rănit dar să te şi vindeci rapid, fă o infuzie concentrată din acest ceai şi lasă la răcit. Şterge uşor, cu ajutorul unei feşe sterile, zona cu probleme. Te poţi unge şi cu o loţiune pe bază de muşeţel sau poţi pune ulei de muşeţel în cadă.

Ceaiul din flori de romaniţă are acţiune sedativă ajutând la tratarea insomniei. Pentru a reuşi să te calmezi poţi face o infuzie de ceai de muşeţel. Pentru somn, bea cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru infuzie: Ai nevoie de 2 linguriţe de flori uscate de muşeţel pe care le adaugi într-o cană cu 250 ml de apă fierbinte. Pune capacul şi lasă-le la infuzat 10-15 minute.

Contra stărilor melancolice, depresive poţi utiliza uleiul de muşeţel deoarece aduce buna dispoziţie. Cum procedezi: poţi inhala parfumul direct din recipient sau să pui câteva picături de ulei pe un disc demachiant şi să-l inhalezi. O baie în care ai picurat câţiva stropi de ulei de muşeţel te poate ajuta să te relaxezi eliminând stresul şi stările proaste. Şi masajul cu acest ulei îţi poate da o stare de bine.

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Bisabololul, una din cele mai abundente componente ale uleiului esenţial de muşeţel – până la 50%, pe lângă efectele spasmolitice asupra musculaturii netede intestinale, a fost raportat ca având atât proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene, antipiretice şi antifungice, cât şi efect protectiv în cazul ulcerului. În plus, muşeţelul posedă o acţiune cicatrizantă, fapt care creează condiţii favorabile în tratamentul stărilor inflamatoare, acute sau cronice, ale mucoasei gastrice. Ca atare, muşeţelul este folosit în ulcerul stomacal şi, de asemenea, în diferite afecţiuni ale pielii.

Se recomandă în balonări, pentru tratamentul gastritelor, tulburărilor gastrointestinale cu diaree, enterocolitelor, infecţiilor renale, astmului bronşic la copii; este util în boli ale ficatului, tulburări menstruale, migrene, insomnii, ca diuretic, sedativ sub formă de băi. Ceaiul de muşeţel provoacă transpiraţia, ceea ce face să scadă febra.

Mai multe