Maceratul de traista-ciobanului alungă durerile de stomac

9 noiembrie 2017   Puterea plantelor

Cunoscută şi sub numele de tăşculiţă, peştele-calului sau punguliţa-păstorului, traista-ciobanului este una dintre cele mai răspândite plante de la noi din ţară, fiind întâlnită atât în zone de câmpie, cât şi în păşuni alpine. Are proprietăţi astringente, analgezice, diuretice, hipotensive şi hemostatice. Este bine de ştiut că nu are voie să stea la soare după recoltare şi trebuie uscată numai la umbră. Se păstrează în săculeţi de pânză. Utilă în sângerările menstruale abundente Una dintre cele mai importante plante pentru a opri sângerările este traista-ciobanului. Aceasta are un efect hemostatic puternic datorită tiraminei şi a altor compuşi conţinuţi, putând fi folosită la tratarea sângerărilor menstruale severe (menoragie), nazale, uterine, gastrice, intestinale şi apărute după naştere. Planta grăbeşte coagularea. În ce alte probleme mai este de ajutor Intern

Calmarea durerilor abdominale, diaree, insuficienţă cardiacă compensată.

Tratarea leziunilor ţesuturilor cutanate precum arsuri, tăieturi, acnee, hemoroizi externi.

Cum se prepară remediile

Infuzie: pune 1-2 linguriţe de pulbere de plantă uscată şi mărunţită peste 200 ml de apă fierbinte. Las-o la infuzat 10-15 minute şi, la final, strecoară. Sunt recomandate 2-3 căni pe zi pentru tratarea arterosclerozei şi a hipertensiunii arteriale.

Macerat la rece: pregăteşte 180 g de plantă mărunţită, peste care adaugi 1 litru de vin natural. Las-o 10-12 zile la macerat, perioadă în care trebuie agitat conţinutul zilnic. Strecoară remediul după perioada indicată, stoarce planta rămasă ca reziduu şi păstrează lichidul clar într-o sticlă bine închisă pe care o pui la frigider. Din soluţia obţinută, ia câte o lingură de 2 ori pe zi. Acest tratament poate fi utilizat pentru combaterea hemoroizilor interni şi externi, dar şi pentru ameliorarea durerilor de stomac.

Decoct: adaugă 4-5 g de plantă uscată şi mărunţită în 200 ml de apă. Pune-o la fiert 5 minute, până dă în clocot, las-o în repaus 15 minute şi apoi strecoar-o. Se recomandă să consumi 3 linguri de 3-4 ori pe zi. Preparatul poate fi de folos pentru tratarea hemoragiilor stomacului.

Tinctură: utilizează 20-30 de picături de traista-ciobanului de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml de apă fiartă şi răcită. Remediul asigură un aport bogat de substanţe bioactive necesare pentru refacerea organismului după sângerări abundente. Atenţie! Nu administra remediul în acelaşi timp cu anticoncepţionale, anticoagulante sau preparate pe bază de cortizon.

Contraindicaţii

Consumul acestei plante poate duce la formarea de pietre la rinichi şi poate interfera cu tratamentul pentru probleme cardiace şi tiroidiene. De asemenea, poate provoca modificări ale tensiunii arteriale, somnolenţă şi palpitaţii.

Traista-ciobanului trebuie evitată cu cel puţin 2 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Planta poate declanşa contracţii uterine, aşa că nu este recomandat să fie consumată de femeile însărcinate.

…traista ciobanului are efect hormonal? Femeile care au consumat această plantă au observat că menstruaţia a început să fie regulată, mai puţin dureroasă şi deloc abundentă.

Mai multe