Licorile bunicii pentru bolile respiratorii
Tuse şi senzaţie de sufocare? Persoanele care suferă de astm bronşic se confruntă cu astfel de probleme în această perioadă. Recunoscut pentru beneficiile sale, cimbrişorul de câmp este şi un bun calmant pentru tusea astmatică.
Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă şi o cană cu apă fierbinte. Bea câte 2 căni pe zi, timp de 1-2 săptămâni.
Indicat în cazul astmului bronşic mai este şi maceratul, obţinut din 25 g de flori de ciuboţica-cucului, 15 g de rădăcină din aceeaşi plantă, 30 g de frunze de podbal şi 30 g de seminţe de in.
Pui o lingură din acest amestec la o cană cu apă clocotită şi laşi la macerat timp de şase ore. Ulterior, poţi bea 2 căni pe zi, timp de 2-3 săptămâni.
Nalba MARE are efect benefic în bronşită
Pentru a scăpa de tusea cauzată de bronşită, bunicii foloseau remediile din nalbă mare. Leacurile din această plantă uşurează expectoraţia.
Prepară o infuzie din florile şi frunzele nalbei mari astfel: adaugă o linguriţă de amestec la o cană cu apă fierbinte. Laşi cana acoperită timp de 15 minute, după care bei 2 căni de infuzie pe zi, pentru 2 săptămâni.
Pentru a calma tusea bronşică, mai poţi încerca siropul de muguri de pin. Zdrobeşte 100 g de muguri, pe care îi pui la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. După 12 ore, adaugi jumătate de litru de apă clocotită, iar după alte şase ore, filtrezi amestecul.
Adaugi 650 g de zahăr dizolvat în sirop şi completezi cu apă până la un litru. Copiii pot lua câte 3 linguriţe de sirop pe zi, iar adulţii, 3 linguri.
Usturoiul, remediu în pneumonie
De la simplele răceli care nu sunt tratate corespunzător se poate ajunge la pneumonie. Numită popular ,,aprindere la plămâni”, pneumonia poate fi tratată cu ajutorul remediilor din natură.
Amestecă 25 g de frunze de podbal, 20 g de flori de ciuboţica-cucului şi 5 g de rădăcină din aceeaşi plantă, 10 g de flori de soc, 10 g de isop şi 5 g de cimbru.
Pui o lingură din acest amestec la o cană cu apă şi laşi să fiarbă la foc mic timp de 5 minute. Poţi bea câte 2 căni pe zi, îndulcite cu miere. Şi tinctura obţinută din amestecul a 40 g de usturoi şi 100 ml de ţuică este un bun remediu pentru cei cu pneumonie.
Poţi lua câte 10 picături de tinctură de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
Infuzia de troscot, în cazul tuberculozei
În tuberculoza pulmonară, remediile sunt indicate doar la recomandarea medicului. Încearcă infuzia din troscot, pe care o prepari adăugând o lingură de flori şi frunze la o cană cu apă clocotită. Las-o acoperită timp de 15 minute, după care bea aproximativ 1 litru de ceai pe zi.
Mai este indicat decoctul obţinut din 40 g de coada-calului, 40 g de frunze de podbal şi 20 g de flori de tei. Adaugă 5 linguri din acest amestec şi pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă, timp de 15 minute. Bea câte 3 căni de decoct pe zi. Curele sunt indicate timp de şase luni.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie tel: 0728.30.48.47
Ceaiul verde cu lămâie desfundă nasul
Este important să ajutăm organismul să lupte cu variaţiile de temperatură şi să facă faţă atacului diferitelor virusuri.
Ceaiul verde, în care se adaugă zeamă de lămâie şi miere, are acţiune decongestionantă la nivelul căilor respiratorii.
Sunt indicate şi ceaiurile de echinacea, de muguri de plop, de ghimbir şi de cimbru. Se fac cure periodice cu plante imunostimulatoare: echinacea, sub formă de tinctură sau de capsule, 10-15 zile.
Recomandat este şi uleiul de chimen negru sub formă de picături (5-10 picături pe zi) sau de capsule (3 pe zi, timp de 10-30 de zile). Preventiv, dar şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, se mai poate lua tinctură de propolis, timp de 15-20 de zile pe lună.