Leuşteanul alungă durerile de stomac

26 aprilie 2017   Puterea plantelor

De ceva timp, cei care doresc să slăbească îl folosesc cu oarecare succes, aşadar nu-l mai ocoli ci consumă-l de câte ori ai ocazia, în formă crudă, ca infuzie, suc, ba chiar şi ca vin. Atenţie totuşi la frunzele leuşteanului, să nu le confunzi cu cele ale ţelinei. Pentru a fi sigur că e leuştean, miroase planta, sigur îţi vei da seama ce e. Ca remediu nu se folosesc doar frunzele, ci şi rădăcina şi seminţele sale.

Ştiai că...

...leuşteanul, tocat proaspăt sau uscat, poate înlocui sarea? Este valabil şi pentru pătrunjel şi multe altele.

Te scapă de durerile gastrice

Leuşteanul, datorită substanţelor volatile ale acestuia care au proprietăţi puternice antispastice, ajută în combaterea spasmelor. Aşadar, dacă ai spasme digestive, poţi să bei un ceai cald de leuştean. Procedezi în acest fel: opăreşti 2 linguriţe de frunze uscate de plantă în 250 ml de apă.

Uşurează digestia

Te ajută să ai scaune normale, regulate şi luptă astfel contra constipaţiei. De asemenea, combate indigestia şi stimulează secreţiile gastrice care te ajută să ai o digestie optimă. În acest caz, poţi bea timp de 10 zile, 2 linguriţe de suc de leuştean, inaintea meselor. Eliberează tractul digestiv, prin faptul că reduce balonarea şi ajută la eliminarea gazelor.

Ajută la eliminarea calculilor biliari şi renali

Ceaiul de leuştean este un bun diuretic, astfel că ajută la eliminarea toxinelor dar şi a nisipului de la nivelul rinichilor (dacă e cazul) prin urină, fără a pierde electroliţii (cum ar fi cei de sodiu, potasiu, calciu şi magneziu) şi împiedică formarea pietrelor. Substanţele active din plantă, terpineol, acidul acetic şi benzoic, dar şi sărurile minerale luptă împotriva retenţiei de apă deoarece cresc fluxul de apă eliminat prin urină. Poţi bea un ceai de leuştean, în special din rădăcină, pentru că intensifică procesul diurezei.

Procedezi astfel: pui 2-3 linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Bei o cană pe zi. Dacă ai pietre la rinichi îţi poate fi de ajutor şi suc de leuştean (vezi cum se prepară mai jos). Dizolvi 10 linguriţe de suc de leuştean în 200-250 ml de suc de morcovi.

Cum să prepari suc de leuştean

Adaugi în storcător o mână de frunze proaspete de plantă şi 4 linguri de apă. Odată obţinut amestecul, îl laşi la macerat pentru jumătate de oră, apoi îl strecori. Pentru că este foarte puternic, el se diluează în suc de rădăcină de morcov astfel: adaugi 3-4 linguriţe de suc de leuştean în 50-60 ml de suc de morcovi. Fie bei sucul imediat, fie îl adaugi în frigider, dar nu-l ţii mai mult de 4 ore. Îl consumi astfel de 2-4 ori pe zi.

Alte efecte benefice ale leuşteanului

Oamenii de ştiinţă au descoperit că extractul de leuştean este unul dintre cele mai importanţi aliaţi împotriva bacteriilor, cum ar fi Salmonella, Helicobacter pylori şi Escherichia coli.

În ceea ce priveşte sănătatea sistemului respirator, leuşteanul este un remediu natural fiindcă el curăţă plămânii de mucus, iar fluxul de aer, respiraţia şi nivelul de oxigen din organism sunt îmbunătăţite. Leuşteanul conţine un compus chimic activ numit eucaliptol. Acesta contribuie la reducerea iritaţiei la nivelul plămânilor.

Planta vine în sprijinul celor care se plâng de dureri articulare şi ajută la tratarea unor afecţiuni ale pielii, cum sunt acneea, anumite pete şi dermatitele. Mai este benefică şi în tratarea alergiilor. De asemenea, în cazul ciclului menstrual, are un aport deosebit pentru că îl reglează şi elimină disconfortul din această perioadă.

Atenţie!

Remediile pe bază de leuştean nu se recomandă femeilor însărcinate, celor care alăptează, celor suferinzi de diferite boli pentru care iau medicaţie şi nici celor alergici la acest aliment. Pentru utilizarea leacurilor din leuştean, întreabă mai întîi medicul.

Mai multe