Leacuri inedite cu trandafiri
Dacă petalele de trandafir au proprietăţi benefice în medicina naturistă, uleiul esenţial face minuni când îl foloseşti la masaje sau în aromaterapie. Trandafirii cu efecte terapeutice sunt cei de dulceaţă, „rosa centifolia“ şi „rosa damascena“, cunoscut şi ca trandafirul de Damasc. Preparatele din petale, pentru uz intern şi extern Infuzia din trandafir, pe care o prepari din 2 linguriţe de petale uscate şi mărunţite la 200 ml apă fiartă (se lasă 10 minute la infuzat), calmează durerile de cap şi de dinţi şi alină simptomele depresiei.
De asemenea, ajută în congestiile sinusurilor, răceli şi gripe.
Şi tulburările digestive pot fi combătute cu ceai de trandafir. Aftele şi alte afecţiuni bucale pot fi tratate cu acest remediu, cu care faci gargară sau îl consumi ca atare.
Extern, uleiul esenţial de trandafir regenerează pielea şi induce o stare generală de bine. În plus, când inspiri acest ulei previi şi opreşti atacurile de panică.
Trandafirul are proprietăţi astringente, datorită cantităţii mari de taninuri din compoziţie. În caz de leucoree, vaginită şi infecţiile cu tricomonas, poţi face spălături cu infuzie din 4 linguriţe de petale zdrobite la 400 ml de apă clocotită.
Dacă ai ciclu dureros şi abundent, cu 6 zile înainte de menstruaţie ia câte 8 linguriţe de decoct de trandafiri pe zi. Îl poţi prepara din 3 linguriţe de plantă la 200 ml apă clocotită (se fierbe 3-5 minute).
În constipaţie, o soluţie este siropul de trandafir, pe care îl poţi face dintr-un kg de miere, petale de trandafiri şi o lămâie. După ce speli, cureţi şi alegi petalele de trandafiri, trebuie să îţi rămână 200 g. Într-un borcan pui în straturi felii de lămâie, miere şi petale şi laşi la macerat 3 săptămâni. La nevoie, consumă până la 30 ml din acest sirop.
• În caz de stomatite, toacă mărunt 3 linguri de petale şi infuzează-le în 250 ml de apă clocotită. După ce se răceşte, clăteşte gura de câteva ori pe zi.
• Pentru conjunctivite, şterge ochii de câteva ori pe zi cu infuzie obţinută dintr-o lingură de petale uscate de trandafir la 200 ml apă fierbinte. Înainte de culcare, pune pe pleoape comprese îmbibate cu infuzie şi lasă-le să stea o jumătate de oră.
• Amigdalitele pot fi tratate cu miere de trandafir. Amestecă în părţi egale petale de trandafiri uscate sau proaspete cu miere şi ţine în gură 5 minute, apoi scuipi.
• Eczemele, psoriazisul, coşurile şi alergiile pot fi tratate cu cataplasme din flori de trandafir proaspete.
• Rănile şi arsurile se vindecă mai uşor dacă aplici zilnic pe ele petale proaspete.
Ştiai că…
…trandafirul este leac şi pentru celulită? Aspectul de coajă de portocală poate fi estompat cu masaj cu ulei de trandafiri şi de măsline. După duş, masează zonele afectate cu un amestec din 12 picături de ulei de trandafir şi 100 ml de ulei de măsline.
Mierea de trandafiri, leac în angine pectorale
Cum prepari mierea de trandafiri: Se iau 100 g petale de trandafir de dulceaţă, se spală, se toacă mărunt, se pun într-un vas de sticlă sau de ceramică smălţuită, la care se adaugă 150 g miere, amestecând bine până la omogenizare.
Se păstrează la rece (în frigider), acoperită timp de 5 zile, ca să se macereze. Din acest preparat se iau 2 linguri pe zi, dimineaţa şi seara. Mierea de trandafiri calmează simptomele anginei pectorale, care apar la efort ori în caz de emoţii puternice.
Atenţie! Preparatul nu se ţine mai mult de două săptămâni în frigider şi 2-3 zile la temperatura camerei, altfel devine toxic şi trebuie aruncat.