Indigestii şi crampe abdominale? Aşa le vii de hac!
Muşeţel cu mentă contra balonare
Senzaţia de balonare apare de obicei după o masă încărcată şi poate fi combătută cu ceaiuri din plante. Prepară o infuzie din 10 g frunze de cardamom, 10 g rizomi de obligeană, 10 g rădăcini de valeriană, 30 g frunze de mentă şi 30 g flori de muşeţel. Din acest amestec, fierbi două linguriţe de plantă în 500 de ml apă, timp de 10 minute. Infuzia se consumă după prânz, seara şi înainte de culcare.
Dacă pe lângă balonare te supără şi gazele intestinale, poţi încerca următorul amestec din plante: 100 g flori de muşeţel, 100 g frunze de mentă, 100 g rădăcini de valeriană, 100 g seminţe de chimen şi 100 g seminţe de anason. Se fierb trei linguriţe de plantă la trei căni cu apă, aproximativ 10 minute.
După ce strecori decoctul, bea pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici, trei ceşti de ceai cald. Eşti balonat(ă) şi te-ai deranjat la burtă? Bea ceai din 10 g pelin, 30 g coada-calului, 30 g coada-şoricelului şi 30 g de rădăcini de sclipeţi. Amestecă totul în cantităţile indicate şi fierbe trei linguri de plantă uscată în 750 ml de apă, timp de 5-10 minute. Consumă acest decoct în timpul zilei, fracţionat în trei părţi.
Pont: Toate ingredientele se găsesc în magazinele naturiste sau în farmacii.
Cruşinul, de leac în constipaţie
Ca să preîntimpini problemele cu constipaţia, atât de frecventă după mesele încărcate cu bunătăţi, te poţi baza pe ceaiul recomandat de preotul german Kneipp, cunoscut pentru remediile sale. Conţine 30 g frunze de sena, 20 g seminţe de fenicul, 20 g seminţe de anason şi 20 g rădăcini de lemn dulce.
Toate ingredientele se amestecă bine. Poţi prepara, la nevoie, o cană cu ceai dintr-o linguriţă de amestec la 250 ml de apă. Decoctul se fierbe aproximativ 10 minute, apoi se strecoară şi se bea cu înghiţuri mici.
Un alt ceai laxativ eficient îl poţi prepara din următorul amestec: 20 g frunze de sena, 20 g flori de soc negru, 20 g rădăcini de lemn dulce, 20 g scoarţă de cruşin, 10 g seminţe de anason şi 10 g seminţe de fenicul. Fierbe timp de 10 minute o lingură de amestec la o cană de apă şi apoi strecoară ceaiul. E indicat să bei o cană dimineaţa şi una seara din acest ceai.
Dacă nu găseşti flori de soc negru, poţi folosi flori de porumbar.
Traista-ciobanului vine de hac diareei
Dacă este vorba de o diaree uşoară, provocată de combinaţii nefericite de alimente, poţi scăpa de probleme tot cu ajutorul ceaiurilor din plante. Eşti deranjat la burtă şi mai ai şi crampe dureroase? Ceaiul următor este potrivit pentru această problemă.
Ai nevoie de 10 g scoarţă de stejar, 10 g rizomi de sclipeţi, 15 g frunze de afin, 100 g flori de muşeţel şi 50 g traista-ciobanului. Din acest amestec de plante se pun la fiert trei linguriţe de plantă în 750 ml de apă şi se lasă pe foc timp de 10 minute. În fiecare zi, până dispare problema, se beau câte trei ceşti de ceai cald.
Pont: Efect rapid în combaterea diareei îl are şi ceaiul din frunze şi fructe uscate de afin.