Încearcă o cură de detoxificare cu frunze de untişor!
De altfel, „sălăţica“, „untariţa“ sau „grâuşorul“ cum mai este numită această plantă este un puternic detoxifiant.
Originar din Asia şi Europa, untişorul poate fi găsit în regiunile montane, la câmpie, în păduri, crânguri şi tufişuri, dar şi în grădini ori livezi.
Nu o culege după ce a înflorit!
Trebuie culeasă doar când planta este tânără, pentru că, ajungând la maturitate, rădăcinile, frunzele şi florile plantei devin extrem de toxice. După înflorire se formează anumite substanţe care dăunează grav sănătăţii: protoanemonină şi acidul ficaric. Reacţiile adverse care pot apărea în cazul otrăvirii cu untişor sunt: greaţa şi voma, diareea, spasmele la nivelul feţei, ameţelile dar şi paralizia.
Aşadar dacă nu te pricepi la plante cel mai bine să procuri untariţa din surse sigure, de la ţărani!
Combate astenia de primăvară
În zilele noastre, pentru a scăpa de astenia datorată, de regulă, lipsei de vitamine şi minerale, poţi mânca o mână de frunze tinere şi proaspete de „sălăţică“, având un conţinut bogat în vitaminele C şi A dar şi minerale precum, calciul, magneziu, fier.
Pentru că nu e bine să mănânci mai mult de 50-100 de grame pe zi, este indicat să fie consumată în combinaţie cu salata verde, leurdă şi alte legume de sezon.
Aceste frunze mai sunt benefice în refacerea sângelui dar şi în eliminarea toxinelor. Fitoterapeuţii afirmă că ajută şi în tratarea scorbutului, care apare în urma deficitului de vitamina C.
Din moşi strămoşi untişorul este un remediu natural în vindecarea hemoroizilor sau a varicelor.
Infuzie contra hemoroizilor
Ia o linguriţă de untişor uscat (plantă sau rădăcină recoltate înainte de înflorire) şi pune conţinutul într-o cană cu 200 ml de apă fiartă. Acest lichid este bun şi pentru tratarea varicelor şi a unor boli de piele.
Unguientul dar şi tinctura de untişor au proprietăţi antiinflamatorii, antihemoroidale, dar şi astringente. Specialiştii le recomandă în următoarele cazuri: muşcături de păianjeni, căpuşe înfipte în piele, râie, eczeme, flebită, varice, hemoroizi.
Gătirea plantei
S-a scris că, prin uscare, untişorul elimină substanţele toxice. Acest lucru se întâmplă şi dacă se supune fierberii. Se găseşte şi sub formă de pudră.
Poţi face supe sau ciorbe adăugând câteva frunze proaspete de untişor (culese înainte de înflorirea plantei).
Atât pentru uscarea plantei proaspete cât şi pentru fierberea ei vor fi folosite doar frunzele culese înainte de înflorirea plantei!
Ştiai că de Paşti, gospodinele din Moldova obişnuiesc să facă o salată de untişor, fiind un aliment util după toată seria de bucate grele pentru stomac (miel, sarmale şi multe altele).
Contraindicaţii
Nu se recomandă gravidelor şi celor care alăptează, dar nici persoanelor care suferă de probleme ale stomacului şi intestinelor.