Gingko biloba, util în tratamentul demenţei

13 decembrie 2018   Puterea plantelor

Extractul din frunze şi fructe a fost evaluat în mai multe studii pentru proprietăţile lui de a reduce stresul, anxietatea şi simptomele asociate cu boala Alzheimer. Unele dintre aceste cercetări au arătat că, în urma tratamentului cu Gingko, s-a observat o reducere a declinului cognitiv la persoanele cu demenţă, iar în urma altor studii s-a constatat că, utilizat ca adjuvant împreună cu medicamente clasice, Gingko biloba are efecte pozitive în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer.

Marc S. Micozzi, medic specializat în medicină alternativă şi complementară, antropolog medical şi epidemiolog, scrie şi el despre rezultatele utilizării tratamentului cu Gingko: „Un studiu din 2010 realizat pe mai mult de 300 de pacienţi suferind de Alzheimer sau de demenţă multi-infarct a scos la iveală că cei cărora li s-a administrat extract de Gingko biloba (120 mg pe zi) au înregistrat scoruri mai mari pe subscara de evaluare a cogniţiei în cazul bolii Alzheimer. După un an de tratament, aproape o treime dintre cei cărora li s-a administrat gingko au manifestat îmbunătăţiri la evaluare, faţă de numai jumătate din această proporţie în cazul celor care au primit un placebo” (volumul „Cum să depăşim durerile cronice şi acute”, Editura Herald).

Deşi până acum s-au făcut puţine cercetări legate de eficienţa în tratarea durerilor de cap, în medicina tradiţională chinezească Gingko biloba este un tratament popular pentru migrene. De asemenea, compuşii din Gingko par să aibă efecte pozitive în afecţiunile respiratorii, remediul acţionând ca expectorant, antiinflamator, antibronşitic şi antiastmatic.

Riscul de efecte secundare în administrarea remediilor cu Gingko biloba este mic, însă este recomandată o discuţie cu medicul înainte de a începe un tratament. Gingko se găseşte sub formă de capsule, comprimate, fiole, ceai şi tinctură.

Mai multe