Gălbenelele, plantă de leac în bolile femeieşti

29 iulie 2014   Puterea plantelor

Soluţie în caz de leucoree Gălbenelele sunt un remediu pe care poţi conta când vine vorba de bolile femeieşti. Planta este folosită pentru spălăturile locale: se face o infuzie cu ajutorul a 10 g de flori la 100 ml de apă clocotită (se lasă la infuzat jumătate de oră).

Gălbenelele au o acţiune antiinflamatoare şi calmantă, fiind de mare ajutor şi în tratarea unor afecţiuni genitale, precum leucoreea, tricomonaza şi candidoza. Pentru o bună igienă locală, precum şi în caz de secreţii vaginale anormale, se poate folosi şi infuzia de pelin, plantă cu efect antiseptic, obţinută din 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă fiartă.

Datorită proprietăţilor calmante şi, în acelaşi timp, dezinfectante, infuzia de coada-şoricelului este benefică în menţinerea unei bune igiene intime. Infuzia se obţine din 3 linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită.

Băile de şezut şi spălăturile cu astfel de infuzie ajută şi la tratarea secreţiilor vaginale, a anexitelor şi, datorită acţiunii calmante la nivelul mucoasei anorectale, sunt recomandate şi în tratarea hemoroizilor. De asemenea, spălăturile intravaginale cu infuzie de coada-şoricelului sunt indicate şi pentru rănile pe col.

Mai poţi citi:

- Ai arsuri la stomac? Bea ceai de gălbenele!

- Gălbenelele vindecă muşcăturile de insecte

- Gălbenelele vă scapă de negi

Datorită acţiunii emoilente, infuzia de salvie poate fi întrebuinţată cu succes de femeile aflate la menopauză, care se confruntă cu vaginita atrofică (uscăciunea mucoasei vaginale), survenită din cauza deficitului de estrogen, specific acestei perioade.

Infuzia de salvie se obţine din 5 g de frunze la 100 ml de apă clocotită. Tot în uscăciunea vaginală mai sunt recomandate şi infuziile de sunătoare şi urzică (20 g de plantă la 200 ml de apă fierbinte).

Componentele muşeţelului (precum uleiul eteric) au o acţiune antibiotică, ce ajută la prevenirea înmulţirii bacteriilor, motiv pentru care această plantă este recomandată în igiena genitală. Pentru băi şi spălături, se prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori la 200 ml de apă fiartă.

Ovulele din tinctură de propolis şi argilă sunt un produs natural excelent în cazul infecţiilor vaginale. Acestea se introduc în vagin seara, înainte de culcare, şi se lasă să acţioneze pe tot parcursul nopţii. Efect benefic are şi ceaiul de pelin (o linguriţă de pelin uscat la 300 ml de apă clocotită) la care se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu la un litru de infuzie. Cu aceste amestec se fac spălături zilnice timp de două săptămâni.

O soluţie care ajută la echilibrarea acidităţii din zona vaginală este şi iaurtul natural. Aplică o cremă pe care o prepari din 2 linguri de iaurt, 2 picături de ulei esenţial de lavandă şi 2 ceşcuţe de apă caldă. Se fac spălături vaginale o dată pe zi cu acest amestec.

Mai multe