Florile de tei, porţia ta de sănătate şi frumuseţe
Cine nu cunoaşte aroma plăcută a ceaiului de tei? Pe cât este de popular şi de uşor de preparat, pe atât e de important în tratarea sau ameliorarea anumitor boli.
Ceaiul alungă insomnia
O cană cu ceai de tei înainte de culcare asigură un somn liniştit. Acest lucru se datorează uleiului volatil cu acţiune sedativă şi antispastică din florile de tei.
Prepară o infuzie din 20 g de flori la un litru de apă clocotită. Bea o cană cu ceai după masa de seară şi una chiar înainte de culcare.
Persoanele care suferă de anxietate ori de hiperexcitabilitate nervoasă pot dormi pe o pernă umplută cu flori de tei uscate. Aroma lor va avea un efect de relaxare.
Mai poţi lua şi 4-5 ml de tinctură de flori de tei la culcare. Atenţie la dozaj: dacă bei mai mult de trei căni pe zi, teiul poate avea efect invers celui dorit.
Cură pentru răceală şi gripă
În caz de febră, corpul va transpira abundent, iar astfel va scădea temperatura. Substanţele volatile din flori ajută la refacerea ţesuturilor căilor respiratorii inflamate sau lezate de infecţii, fluidizând secreţiile bronşice şi calmează tusea convulsivă, numită şi „măgărească“.
Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul şi lasă să infuzeze nu mai mult de 10 minute. Bea timp de o săptămână o cană dimineaţa şi una seara.
În caz de afecţiuni respiratorii cronice, poţi prelungi până la o lună tratamentul cu ceaiuri.
Tinctura tratează hipertensiunea
Florile de tei acţionează benefic şi asupra sistemului cardiovascular, reglând tensiunea, tulburările cardiace şi calmând palpitaţiile. Flavonoidele din flori (substanţe antioxidante) reduc riscul afecţiunilor cardiace, protejând inima.
Pentru hipertensiune, ia 2 ml de tinctură de trei ori pe zi, diluată în puţină apă.
O cură obişnuită pentru afecţiunile cardiace durează între 6 şi 8 săptămâni, dar numai sub supravegherea medicului.
Infuzia calmează indigestia
Asociate cu frunze de mentă şi de muşeţel, florile de tei sunt foarte bune sub formă de infuzie în caz de diaree, indigestie, constipaţie, dischinezie biliară şi intoxicaţii.
Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul şi lasă să infuzeze nu mai mult de 10 minute. Bea trei căni pe zi, neîndulcite.
Fă inhalaţii cu infuzie de busuioc, muşeţel, gălbenele, tei şi soc pentru tratarea insomniilor, indigestiei şi pentru îndepărtarea stresului.
Vindecă eczemele
Ceaiul de tei este o excelentă metodă de hidratare a pielii, pentru tratarea eczemelor şi pentru piele iritată. Aplicat pe piele, ceaiul ajută la regenerarea şi hidratarea acesteia.
Pentru eczeme, prepară o infuzie dintr-o linguriţă de amestec de flori de tei şi trei-fraţi-pătaţi la o cană cu apă. Bea două căni pe zi.
Ceai de tei pentru frumuseţe
Cearcănele se estompează dacă se aplică pe zona ochilor o compresă cu infuzie combinată cu flori de tei, dimineaţa şi seara, câte un sfert de oră.
Pentru tenul iritat, se fierb 2 linguriţe de flori de tei şi 1 linguriţă de flori de muşeţel la două pahare de lapte, vreme de un minut, apoi se lasă la răcit. Se filtrează preparatul şi se aplică sub formă de compresă, pe locurile afectate.
Pentru prospeţimea tenului - se prepară un decoct din flori de tei, folosit ca loţiune tonică şi pentru eliminarea ridurilor.