Farmacia verde pentru problemele verii

27 august 2016   Puterea plantelor

Remedii care calmează arsurile solare

Dincolo de aspectul plăcut al bronzului, statul la soare este o adevărată agresiune pentru piele. De aceea, se impun câteva reparaţii pentru piele, iar produsele naturale sunt de mare ajutor în acest sens. Îţi poţi masa pielea cu ulei de cocos sau de cătină, care este un bun vitaminizant. De asemenea, au efecte calmante şi regenerante crema de gălbenele şi gelul de aloe vera.

Dacă arsurile solare sunt minore, le poţi obloji cu iaurt. Proteinele din acest produs au acţiune calmantă, iar fermenţii lactici au proprietăţi antiinflamatoare. Se aplică un strat gros de iaurt rece pe zonele afectate şi se lasă să acţioneze 15 minute, după care se clăteşte cu apă.

Un alt aliat natural valoros este argila verde, care are proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante. Se amestecă apă cu argilă verde, astfel încât să se obţină o pastă groasă. Se lasă pe piele cel puţin 2 ore.

Pentru tratarea arsurilor solare, se recomandă şi uleiul de sunătoare, un remediu antiinflamator şi antiseptic. Acest leac nu trebuie însă folosit în timpul expunerii la soare, întrucât este fotosensibilizant, ci după.

Ştiai că...

...pătlagina calmează mâncărimile cauzate de înţepăturile de insecte? Se toacă planta proaspătă şi se adaugă pe locul afectat. Efectul benefic apare în câteva minute.

Plante care tratează insolaţia

Cicoarea este de ajutor celor care au făcut insolaţie. Planta ajută la reglarea temperaturii corpului, fiind utilă şi în combaterea senzaţiei de greaţă şi a durerii de cap, simptome care apar în insolaţie. Se recomandă infuzia de cicoare (1linguriţă de flori la 250 ml de apă fierbinte) sau decoctul (2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute şi se bea călduţ în 3reprize, înainte de mesele principale).Senzaţia de greaţă apărută în insolaţie poate fi combătută cu mentă. Se consumă sub formă de infuzie (1linguriţă de frunze la 200 ml de apă clocotită), la temperatura camerei, 3ceaiuri pe zi.

Pentru febra apărută în insolaţie se poate încerca salcia. Se prepară o infuzie din 2 linguriţe de scoarţă de salcie la 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se consumă 1 cană pe zi.

Pont

Nu te da cu parfum când ieşi la iarbă verde, întrucât mirosul acestuia atrage insectele.

Atenţie la plantele care ne fac sensibili la soare!

Dacă în zilele de vară te trezeşti cu reacţii alergice la nivelul pielii (mâncărimi, înţepături, inflamaţii), de vină pot fi unele tratamente cu plante administrate local sau intern. Printre plantele fotosensibilizante se numără sunătoarea, teiul, brânca-ursului, uleiul esenţial de lămâie, cel de bergamotă, santal, mosc sau cedru.

Sfatul specialistului

Dr. Rareş Simu

medic specialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Pentru ameliorarea efectelor înţepăturilor de insecte se poate aplica o compresă cu ceapă, lămâie sau bittter suedez. Acestea vor calma durerea, dezinfectează şi reduc umflăturile. Compresele cu gheaţă sunt foarte eficiente.

Muşcatura de ţânţar se poate trata cu bicarbonat de sodiu: se amestecă 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu cu 1 linguriţă de apă caldă, până când se obţine o mixtură. Aceasta se aplică pe înţepătură câteva minute. Apoi, se îndepărtează prin spălari abundente cu apă caldă. Tratamentul se aplică de câte ori va fi necesar, până la reducerea completă a umflăturii.

Dacă ai fost muşcat de o căpuşă, nu încerca să o extragi singur, întrucât există riscul ca o parte din corpul acesteia să se rupă şi să rămână înfiptă în piele. Cea mai eficientă soluţie este prezentarea la medic de urgenţă, urmată de administrarea tratamentului specific. Dacă totuşi ai acţionat şi ai reuşit să extragi căpuşa, pune alternativ comprese cu tinctură de tătăneasă şi rostopască.

Mai multe