Fără probleme digestive de Sărbători!
Isopul ajută digestia
Mesele încărcate de Sărbători sunt de multe ori ,,vinovate” de problemele digestive. Pentru a evita apariţia acestora, încearcă infuzia de isop.
Adaugi 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită, apoi laşi acoperit 15 minute. Poţi bea câte 2-3 căni pe zi.
Pentru accelerarea tranzitului intestinal poţi încerca şi infuzia de rozmarin: dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă fierbinte.
Poţi evita problemele digestive dacă bei 1-2 căni de ceai pe zi.
Măceşul, remediu în caz de crize biliare
Prepară o infuzie de măceş din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 15 minute. Poţi bea câte 2-3 căni pe zi.
Pentru înlăturarea stării de greaţă, simptom al dischineziei biliare, sunt recomandate produsele obţinute din porumbar.
Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită, acoperi 15 minute; poţi consuma 3 căni pe zi.
Seminţele de mărar tratează balonarea
Folosită încă din vechime în medicina populară, infuzia din seminţe de mărar te ajută în cazul balonării. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de seminţe de mărar la o cană cu apă clocotită.
Acoperi 5 minute cana, apoi strecori şi după ce s-a răcit poţi să bei 1-2 căni pe zi. Acelaşi efect îl are şi infuzia de anason, pe care o poţi prepara dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă fierbinte.
Lasă cana acoperită timp de 10-15 minute, după care poţi bea o cană pe zi, în mai multe reprize.
Cicoarea scade aciditatea
Alimentele grase şi dulciurile de Sărbători duc la creşterea acidităţii gastrice.
Recunoscută pentru proprietăţile terapeutice, cicoarea este un bun remediu şi pentru reducerea acidităţii.
Prepară un decoct din 1-2 linguriţe de rădăcină măcinată la o cană cu apă clocotită.
Lasă cana acoperită 10 minute, după care poţi bea câte 2-3 căni pe zi.
Mai poţi prepara o infuzie din salcâm adăugând o lingură de flori uscate la o cană cu apă fierbinte.
Lasă la infuzat timp de 15 minute, după care bea câte 2-3 căni pe zi.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Ruxandra Constantina (medic de familie, reflexoterapeut. Telefon 0728.30.48.47)
Combină mâncarea cu ceaiuri de soc ori de mentă
Trecerea de la restricţia alimentară la superabundenţa de produse de Sărbători poate aduce dezechilibre în organism, de la dischinezie biliară, dispepsii, colite, la colescistită şi pancreatită.
Ceaiurile din soc, anghinare, păpădie, cimbru, busuioc, mentă, ghimbir, mesteacăn, rozmarin, lemn-dulce, muşeţel, lavandă şi salvie menţin balanţa hidrică a organismului, dar au şi efecte terapeutice: îmbunătăţesc digestia, combat constipaţia, ajută la eliminarea gazelor intestinale, combat greaţa, voma şi reduc durerile de cap.
Uleiurile de cătină, de gălbenele şi de sunătoare au acţiune antiinflamatorie şi cicatrizantă la nivel digestiv. Se iau între 5-10 picături de 2-3 ori pe zi.