Dracila uşurează digestia
Pentru uz medicinal, se recoltează fructele, frunzele, coaja, florile şi rădăcinile. Planta are proprietăţi antispastice, citostatice, tonice stomacale, febrifuge şi diuretice.
Leac în bolile de stomac
Coaja de dracilă conţine berbamină, un compus cu proprietăţi antibacteriene. Studii recente arată că acest alcaloid reduce din intensitatea spasmelor musculare şi ajută digestia. Dacă te confrunţi cu balonare, constipaţie, arsuri stomacale, încearcă decotul de scoarţă de dracilă, pe care-l obţii dintr-o jumătate de linguriţă de scoarţă mărunţită la 250 ml de apă. Fierbi amestecul 5 minute şi după ce s-a răcit îl strecori. Bei 1-2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale, până dispar neplăcerile. Leacul este de ajutor şi în combaterea infecţiilor, precum cea cu Helicobacter pylori, bacterie care cauzează apariţia ulcerelor şi a gastritelor.
Suc pentru afecţiunile hepato-biliare
Ictereul şi litiaza biliară pot fi prevenite şi tratate cu suc de dracilă. Spală sub jet de apă rece 1 kg de fructe coapte de dracilă. Ţine-le într-o sită la scurs şi apoi pune-le în storcătorul de fructe. Mixează până obţii un suc. Încălzeşte pe foc sucul, după care toarnă-l în borcane, peste care aşază capacele, fără a le sigila. Fierbe-le la baie de aburi 20 de minute, dă-le deoparte şi abia atunci închide-le ermetic. Ţine recipientele în locuri răcoroase şi întunecate. Sucul este valabil 3-4 luni. Ia câte 1 lingură de suc combinat cu o lingură de miere, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
Tratează răceala şi gripa
Pune într-un vas la fiert 5 linguri de fructe zdrobite de dracilă, 5 linguri de măceşe şi 1 l de apă. Conţinutul trebuie să fiarbă 2 ore, la foc mic. Strecoară şi bea 1 ceaşcă de amestec în fiecare zi, îndulcit cu miere. Ţine tratamentul 7 zile.
Sfat
Dacă ai gingivită, mestecă scoarţă proaspătă de dracilă.
Vin tonic pentru imunitate
Benefic pentru întărirea organismului şi pentru energizare în caz de oboseală este vinul de dracilă. Într-un borcan, lasă la macerat 150 g de fructe zdrobite de dracilă şi 500 ml de vin roşu. Ţine recipientul într-un loc întunecat şi agită conţinutul în fiecare zi. După 30 de zile, filtrează şi adaugă în lichidul obţinut 200 g de zahăr. Ia câte 2 linguri de vin, înainte de masa de prânz, 21 de zile.
Alină durerile articulare
Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii britanici, durerea şi inflamaţia cauzate de artrită pot fi atenuate şi chiar prevenite cu terapii naturiste. Printre plantele recomandate se numără şi dracila. Peste 4 linguri de fructe toarnă 500 ml de apă clocotită. Acoperă recipientul şi ţine la infuzat 24 de ore. Strecoară şi bea lichidul pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici. Urmează cura 10 zile, apoi fă pauză 14 zile şi reia tratamentul naturist.
Remediu în bolile de rinichi
Pune într-o sticlă umplută pe jumătate cu alcool de 35-40 de grade rădăcină de dracilă mărunţită. După ce recipientul s-a umplut, astupă cu dop şi păstrează maceratul 20-30 de zile într-un loc însorit, apoi strecoară. Rachiul de dracilă este valabil 5 ani. Se administrează câte 1 lingură, de 2-3 ori pe zi, contra nefropatiei, insuficienţei renale şi a litiazei renale.
Atenţie!
Fructele de dracilă pot fi consumate doar când s-au copt. Când sunt crude, ele conţin alcaloizi şi, în doze mari, pot fi otrăvitoare!