Dependent de cafea? Iată cu ce poţi să o înlocuieşti!

31 ianuarie 2015   Puterea plantelor

Mulţi dintre noi privim cafeaua ca pe un prieten de nădejde, pentru că pune somnul pe fugă şi ne ţine treji şi în alertă. Putem însă înlocui cafeaua cu alte licori energizante, tonifiante pentru creier.

Este vorba despre ceaiurile din plante, precum cel verde, negru, infuzia din cicoare, iarbă mate, levănţică, genţiană, dar şi cel din ghimbir. Au niveluri diferite de cafeină, taninuri şi compuşi care le dau proprietăţi tonice, excitante, revitalizante, vasodilatatoare şi diuretice.

Adaugă în ceaiul verde ghimbir

Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanţi şi poate fi un înlocuitor eficient al cafelei. Cei mai importanţi compuşi activi din ceaiul verde sunt: teofilina, cafeina, sărurile minerale, taninurile şi antioxidanţii polifenoli, printre care flavonele şi catehinele.

Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde contribuie la prevenirea tumorilor canceroase, scade nivelul colesterolului din sânge, revitalizează şi îmbunătăţeşte activitatea scoarţei cerebrale.

Pentru a prepara decoctul de ceai verde ai nevoie de o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă. Decoctul trebuie să fiarbă cel puţin 5 minute. Adaugă apoi 2 feliuţe de ghimbir şi ceaiul e gata! Ghimbirul îi dă o aromă plăcută, de picant-acrişor, şi întăreşte efectul tonifiant şi stimulativ al ceaiului verde.

Pont: Consumul îndelungat de ceai verde poate da dependenţă, aşa cum se întâmplă în cazul cafelei.

Mai poti citi:

- Masti cu cafea pentru un ten fin

- Cat de buna este cafeaua?

- Cum sa te energizezi fara sa bei cafea

Genţiană cu levănţică, pentru poftă de viaţă

De la genţiană se foloseşte în scop terapeutic rădăcina, pentru că dă rezultate excelente în perioadele de convalescenţă şi de epuizare fizică şi intelectuală. Infuzia din rădăcină de genţiană, 1 linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, redau apetitul şi cheful de viaţă.

Şi dacă vrei ca efectul să dureze mai multe ore, adaugă în cana cu apă fierbinte şi o jumătate de linguriţă de levănţică. Are proprietatea de a relaxa sistemul nervos şi de a calma starea de agitaţie. Rădăcina de genţiană se mai poate utiliza şi sub formă de macerat din 10 grame de rădăcină pisată într-o jumătate de litru de apă, timp de 24 de ore, şi se bea câte o ceşcuţă cu un sfert de oră înainte de masă.

Efect tonic şi revitalizant are şi tinctura de genţiană, pe care o găseşti la magazinele naturiste. Poţi lua pe zi, la recomandarea medicului fitoterapeut, între 2 şi 50 de grame pe zi. Mate şi cicoare, cocteil energizant

Ceaiul mate sau ceaiul de Paraguay se găseşte la magazinele de tip Plafar şi conţine mateină, cafeină (2-4%), teobromină, lactonă, taninuri. Toate acestea fac ca ceaiul mate să aibă o influenţă benefică asupra stării de spirit, înlătură oboseala fizică şi nervoasă şi durerile de cap.

Ceaiul mate nu are efectele nocive ale cafelei, însă băut în doze mari poate deveni toxic pentru organism. Prepară o infuzie din mate, cicoare şi iasomie, câte o lingură de plante uscate şi mărunţite la 250 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat cel puţin 10 minute.

Cicoarea are tanin şi fosfor, conpuşi care fac din această plantă să fie un tonic bun general, cu proprietăţi remineralizante.

Infuzia din „yerba mate“ şi cicoare conţine aproximativ 80 de miligrame de cafeină la o ceaşcă. Prin urmare, poţi consuma cu încredere acest cocteil, dacă vrei efecte energizante, în acelaşi timp de intensifiere a metabolismului şi de ardere a caloriilor.

De asemenea, infuzia de mate cu cicoare inhibă foamea şi creşte imunitatea organismului.

Cum prepari un ceai <<tare>>?

O infuzare prelungită a frunzelor de ceai măreşte cantitatea de cafeină ingerată. De exemplu, un ceai negru lăsat la infuzat 4-5 minute va conţine între 50 şi 100 de miligrame de cafeină la o ceaşcă, în timp ce o ceaşcă de cafea poate să conţină între 60 şi 200 de miligrame.

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucureşti

Ceaiul extras din frunzele de Camellia sinensis, respectiv ceaiul verde, galben, negru conţine concentraţii diferite de cafeină. Cea mai mare concentraţie se află în ceaiul negru (45-60 de miligrame de cafeină într-o ceaşcă), ceaiul verde, aproximativ 5-30 de miligrame. În plus, aceste ceaiuri reprezintă o sursă naturală de vitamine şi de minerale, substanţe antioxidante, acizi organici, taninuri, aminoacizi, care îi conferă şi proprietăţi benefice la nivel cardiovascular: tonifică inima, fluidifică sângele, provoacă vasodilataţie, normalizează tensiunea arterială, previn ateroscleroza.

De asemenea, reglează nivelul sanguin al colesterolului şi glucozei, îmbunătăţesc digestia, accelerează metabolismul, au efecte antioxidante şi antitumorale. În general, se pot bea 1-3 căni de ceai pezi, în prima parte a zilei.

Există şi ceaiuri medicinale, de exemplu ceaiul de rozmarin, care energizează, creşte capacitatea de memorare, de concentrare, stimulează sistemul nervos central.

Mai multe