De ce e bine să mănânci ovăz în fiecare zi

3 mai 2017   Puterea plantelor

De obicei, oamenii consumă fulgi sau tărâţe de ovăz cu iaurt ori lapte, la micul dejun. Alţii preferă delicioşii biscuiţi integrali de ovăz.

Produsul se găseşte la magazinele naturiste, dar şi în supermarketuri. Trebuie să ai grijă când îţi cumperi fulgi sau tărâţe de ovăz pentru că multe dintre ele conţin zahăr. Indicat ar fi să achiziţionezi produse organice, fără îndulcitori şi aditivi. De asemenea, dacă ai intoleranţă la gluten, caută să procuri acest aliment, dar fără gluten.

Bogat nutriţional

Ovăzul, folosit înainte, mai mult pentru hrana cabalinelor, a fost introdus treptat şi în alimentaţia oamenilor. Este considerat un aliment care le are aproape pe toate, adică are proteine, carbohidraţi cu absorbţie lentă din fibre, numeroase vitamine şi minerale.

Întăreşte sistemul imunitar

Unele alimente, precum secara, ovăzul dar şi anumite tipuri de ciuperci conţin o substanţă numită beta-glucan. El este un polizaharid (o moleculă mai mare care reuneşte mai multe molecule de zahăr). Acesta ar fi, potrivit unor oameni de ştiinţă, un bun stimulent al sistemului de apărare a organismului, ferindu-te de răceli. Se spune că ar fi un remediu împotriva cancerului şi de asemenea, că previne stresul. Momentan nu există prea multe date care să confirme aceste teorii.

Ovăzul, aliat contra constipaţiei

Constipaţia, dacă nu este o problemă care s-a cronicizat, poate fi tratată şi prin dietă. Astfel că dacă vei consuma alimente bogate în fibre, spre exemplu, ovăz, dar şi legume şi fructe ai putea să o combaţi. De altfel, produsele organice pe bază de ovăz ajută la absorbţia nutrimenţilor în intestinul subtire.

Conţinutul în fibre

O cană cu fulgi ori tărâţe de ovăz preparată cu apă conţine circa 4 g de fibre, iar jumătate dintre ele sunt insolubile, prevenind constipaţia, menţionează cei de la livestrong.com. Din acest gramaj, 2 grame au în componenţă fibre solubile care micşorează nivelul de colesterol LDL. Pentru a nu da din una în alta, este important să nu măreşti brusc cantitatea de fibre ingerate sau dacă faci asta să bei şi mai multă apă (cel puţin opt pahare cu apă pe zi) decât faci de obicei. Dacă faci invers în loc să scapi de constipaţie ţi-o faci „prietenă“.

De asemenea, până ce corpul nu se va obişnui cu o alimentaţie foarte bogată în fibre, te poţi balona, poate apărea şi diareea. Pentru a nu ţi se întâmpla acest lucru nu depăşi un aport de 50% de fibre pe zi. Dacă totuşi treci peste acest nivel, este posibil ca fibrele să interfereze cu absorbţia de calciu, magneziu, fier şi zinc, creându-se un dezechilibru al mineralelor din organism.

Dacă ai probleme cu colesterolul „rău“ adică cel de tip LDL poţi consuma în fiecare zi fulgi de ovăz. Acesta este bun şi pentru sănătatea sistemul cardiovascular, iar dacă îl vei consuma împreună cu o dietă slabă în grăsimi saturate se spune că previne riscul de apariţie a bolilor de inimă.

Iată aici cum să faci fursecuri cu fulgi de ovăz şi aici o ciorbiţă delicioasă, tot cu fulgi de ovăz

Mai multe