De ce ar trebui să incluzi quinoa în dieta ta
Quinoa este considerată, de fapt, “aurul incaşilor”, deoarece aceştia credeau că, dacă o consumă beneficiază de o rezistenţă crescută în luptă? The Quinoa Corporation supranumeşte quinoa supercereala viitorului. Iată ce beneficii aduce această cereală pentru sănătate!
Cele mai importante proprietăţi ale quinoa
Quinoa este una dintre cele mai bogate proteine pe care o putem mânca. Este o proteină completă care conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali.
Quinoa conţine de două ori mai multe fibre alimentare decât multe alte cereale. Fibrele sunt cunoscute pentru efectul de diminuare a simptomelor constipaţiei. Însă, acestea ajută şi la prevenirea bolilor cardiace, reducând presiunea sângelui, şi a diabetului. De asemenea, fibrele scad colesterolul “rău” şi nivelul de glucoză din sânge, şi aduc beneficii în caz de hemoroizi. Mai mult decât atât, fibrele contribuie la pierderea în greutate, deoarece îţi ia mai mult timp să mesteci un aliment bogat în fibre, iar senzaţia de saţietate se produce mai repede.
Această cereală conţine lisină, un compus esenţial pentru creşterea şi refacerea ţesuturilor.
Quinoa este bogată în vitamina B12, riboflavină, care îmbunătăţeşte metabolismul energetic al celulelor creierului şi muşchilor şi este cunoscută pentru rolul activ în producerea de energie celulară.
Sursă preţioasă de fier. Acest mineral care se găseşte din abundenţă în quinoa menţine sănătatea celulelor roşii din sânge. Fierul transportă oxigenul de la o celulă la alta şi furnizează oxigen muşchilor, pentru ca aceştia să se poată contracta. De asemenea, fierul creşte activitatea creierului, cunoscându-se faptul că, la creier, ajunge aproximativ 20% din oxigenul din sânge.
Nu are gluten. Consumul de quinoa este recomandat în caz de boală celiacă (intoleranţa la gluten) sau pentru menţinerea în stare bună a intestinelor, deoarece planta nu conţine gluten. În plus, nivelul de prolamine, proteine din familia glutenului, este foarte scăzut.
Are o valoare nutritivă excepţională. Quinoa este una dintre acela plante rare, care au o compoziţie echilibrată de aminoacizi. Poate fi, deci, consumată ca atare, fără a fi asociată cu legume. Unul dintre secretele valorii deosebite nutriţionale constă în germenul (embrionul protejat în sămânţă) acestei cereale. Germenii au întotdeauna o concentraţie mai mare de nutrimenţi, iar la quinoa aceştia reprezintă 30% din greutatea bobului. Când spui quinoa, spui o sursă bună de mangan, fier, cupru, magneziu, fosfor, zinc, calciu şi sodiu, dar şi vitamine şi acizi graşi polinesaturaţi sănătoşi.