Cum tratezi eficient durerile de gât
Citeşte şi:
Leacuri vechi pentru boli moderne
Nu există nicio interdicţie împotriva băuturilor călduţe, cu excepţia celor care conţin cafeină. Poţi alege ce vrei: ceaiuri de plante, cafeaua decofeinizată, supă de pui sau apă caldă cu lămâie şi cu miere.
Dacă ai nasul înfundat, inhalarea vaporilor de la o băutură caldă te va ajuta să respiri mai bine.
Dintre ceaiuri, cele mai indicate sunt: cel de muşeţel (un antibiotic natural pe care îl poţi folosi şi ca gargară), de tei (un excelent calmant), de măghiran şi de scoţişoară. Ai mai jos câteva idei de preparare a acestor ceaiuri, care îţi vor uşura durerile de gât. Scorţişoară
Chiar dacă a început să se găsească şi la noi ceai de scorţişoară, cel mai bun este
cel preparat în casă. Iată cum faci: fierbi o linguriţă de scorţişoară la o cană cu apă, la care adaugi un vârf de cuţit de piper şi două linguriţe cu miere. Mai poţi amesteca două-trei picături de ulei de scorţişoară cu o linguriţă de miere.
Măghiran
Din măghiran se face o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită. Laşi vasul acoperit timp de 15-20 de minute, după care strecori. Acest ceai se bea întotdeauna cald şi îndulcit cu miere. Este bine să adaugi şi lămâie.
Salvie
Salvia este şi ea un bun remediu pentru durerile de gât, dar mai ales ca gargară. Prepari un ceai infuzând două linguri de frunze uscate la jumătate de litru de apă. Când s-a mai răcit, adaugi oţet de mere şi miere, după gust. Din acest amestec poţi bea o lingură. Restul îl foloseşti pentru gargară.
Petale de trandafir
Delicatele petale de trandafir îţi pot veni şi ele în ajutor. În acest sens, fierbe o mână de petale zdrobite într-o cană cu apă. Strecoară şi îndulceşte cu miere. Durerea de gât va dispărea treptat.
Cimbru şi cimbrişor
Aceste două plante sunt extrem de benefice în cazul răcelilor şi al durerilor de gât. Cimbrul şi cimbrişorul conţin o substanţă care acţionează ca un antiseptic natural. Ceaiul de cimbru se prepară infuzând o linguriţă cu vârf de plante într-un litru de apă.
Se lasă să stea două-trei minute, după care se strecoară. Ceaiul de cimbrişor se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită, infuzată într-o cană cu apă timp de 10-15 minute. Ceaiul se bea
călduţ.
Flori de caprifoi
Ceaiul de caprifoi („mâna Maicii Domnului”) se prepară infuzând o ceaşcă de flori de caprifoi la un litru de apă timp de 10 minute. Are un efect calmant, diuretic, laxativ, antimicrobian şi ajută la expectoraţie. Se beau patru căni zilnic.
Şodoul "unge" gâtul
Poţi prepara un şodou dintr-un gălbenuş de ou crud, o linguriţă de miere şi o cană de lapte călduţ. Această băutură va calma durerile de gât şi va potoli tusea. Acelaşi efect îl au untul sau margarina dizolvate în ceai. Atenţie însă: dacă ai colesterolul mare, acest tratament nu este
indicat.
Ghimbir
Este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva durerilor de gât. Trebuie doar să te împaci cu gustul lui, cam înţepător. Pentru a-l prepara, curăţă o rădăcină de ghimbir (se găseşte la supermarket). Taie 6-7 felii de 3 mm. Torni deasupra apă clocotită şi laşi două-trei minute.