Cum te ajută plantele medicinale de vară să îţi menţii sănătatea

25 mai 2016   Puterea plantelor

Florile de tei, pentru calmarea nervilor

Florile de tei sunt unele dintre plantele verii care aduc multe beneficii asupra sănătăţii. Infuzia, pe care o obţii dintr-o linguriţă de flori peste care torni 250 ml de apă clocotită este utilă pentru cei care suferă de anxietate.

Calmează şi arsurile de stomac. Ceaiul de tei este un foarte bun antiacid, băut neîndulcit. Planta se recoltează la jumătatea lunii iunie.

Rostopasca, bună pentru ficat

Pui o lingură de flori şi de frunze mărunţite într-o cană cu apă clocotită. O poţi bea de două-trei ori pe zi, în caz de afecţiuni ale bilei şi ale ficatului.

Tinctura este utilă dacă ai insomnii. Pui 50 de grame de plantă în 200 ml de alcool de 70 de grade şi laşi 14 zile la macerat.

Muşeţelul, efecte antiinflamatoare

Infuzia de muşeţel, care se obţine din două linguri de flori la 250 ml de apă fierbinte, calmează durerile menstruale, dar este de ajutor şi dacă suferi de gastrită sau ulcer.

Tinctura

indecă rănile, eczemele şi varicela, iar gargara este recomandată în caz de abcese dentare şi de infecţii.

Menta, contra durerilor reumatice

Ceaiul de mentă băut neîndulcit ajută în caz de indigestie, de balonare şi de deshidratare. Îl obţii dintr-o linguriţă de frunze uscate la 200 ml de apă fierbinte. Dacă ai reumatism, fierbi 250 de grame de frunze de mentă, în doi litri de apă şi pui în cadă.

Sunătoarea, indicată în depresie

Tinctura de sunătoare se bea de trei-patru ori pe zi (în 100 ml de apă), fiind indicată în nervozitate, insomnii şi depresie, în timp ce infuziile tratează gastrita, ulcerul şi hepatita cronică.

Uleiul de sunătoare te scapă de arsurile solare. Ca să-l obţii, laşi un pumn de flori într-un vas cu ulei de gătit, la soare, timp de o săptămână.

Gălbenelele, utile în caz de gastrită

Timp de o lună, bea trei-patru căni cu ceai de gălbenele, neîndulcit, pe care îl obţii din două linguriţe de flori, la o cană cu apă. Luptă eficient cu anemia, cu osteoporoza şi cu bolile de ficat.

Tinctura este eficientă în ulcer varicos, acnee, răni, micoze, iar intern în gastrită, ulcer şi pentru femeile aflate la menopauză.

Mai multe