Cum sa consumi usturoiul ca sa te bucuri de toate beneficiile sale
Usturoiul nu lipseste din nicio bucatarie. Da o aroma incredibila mancarii si are beneficii uriase pentru sanatate. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca l-ai consumat gresit pana acum.
Pentru a te bucura la maximum de beneficiile sale, trebuie sa respecti niste reguli. In primul rand, nu trebuie sa il prajesti pentru ca usturoiul gatit nu are niciunul dintre beneficiile usturoiului crud.
Aminteste-ti sa storci catelul de usturoi si apoi sa-l lasi sa se odihneasca 5-10 minute la temperatura camerei pentru a stimula reactiile enzimatice ce stimuleaza productia de alicina.
Dupa ce s-a format alicina, poti sa gatesti usturoiul timp de 10-15 minute la caldura medie pentru a nu-si pierde in totalitate nutrientii.
Usturoiul este un puternic antibiotic natural, iar consumat zilnic ajută la întărirea sistemului imunitar. Medicina populară îl recomandă şi în hipertensiune, scăderea colesterolului, pentru probleme cu bila şi cu ficatul. Alege usturoiul românesc, cel cu mustăţi, pe care îl mâncam în copilărie. Leacuri în răceli Usturoiul este eficient în combaterea simptomelor răcelii şi bronşitei, cum este tusea.
• Fiertură de usturoi. Se fierbe lapte (500 ml) cu feliuţe de usturoi (un căţel) timp de câteva minute. Remediul se bea cald.
• Sirop de usturoi. Se curăţă 50 g de usturoi şi se fierb 2 minute într-o cantitate de apă echivalentă unui pahar. La această fiertură se adaugă 50 g de miere şi se amestecă bine. Se ia câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi pentru a calma tusea.
• Ceai de cimbru cu usturoi. Se face o infuzie de cimbru cu un căţel de usturoi tăiat bucăţele. Se îndulceşte cu miere (când ceaiul s-a răcit).
Pentru a dezinfecta plăgile, se prepară un oţet de usturoi. Se curăţă 30 g de usturoi şi se lasă la macerat 10 zile în jumătate de litru de oţet. Se filtrează şi se păstrează bine închis. Poţi să-l foloseşti pe comprese pentru a dezinfecta rănile mici, tăieturile şi zgârieturile.
Se pune seara, la macerat, un căţel de usturoi zdrobit într-un pahar cu apă. Dimineaţa, pe nemâncate, se bea apa (după ce a fost îndepărtat usturoiul din pahar).
Pentru curăţarea vaselor de sânge, este indicată tinctura de usturoi. Se amestecă 40 g de usturoi cu 250 ml de alcool dublu rafinat. Se pune amestecul într-o sticlă de culoare închisă şi se ţine 10 zile la macerat, într-un loc întunecos.
Apoi, se filtrează şi se păstrează într-o sticlă. Se beau câte 5-10 picături de tinctură, diluate cu o lingură de apă rece, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Se pisează o căpăţână de usturoi şi apoi se pune la macerat în 200 ml de ulei de măsline şi se lasă 2-3 zile. Cu acest preparat se masează articulaţiile dureroase. Se poate folosi şi în caz de entorse.
Se pun la macerat 3 căţei de usturoi în 8 linguri de ulei de măsline cald. După 2 zile, se masează scalpul cu acest preparat, se lasă 10 minute şi apoi se spală părul, ca de obicei.
Usturoiul, în amestec cu ghimbir şi cu lămâie, ajută la eliminarea grăsimilor înainte ca acestea să ajungă în sânge, precum şi la detoxificarea pe cale hepatică.
Ai nevoie de:
• 2 căţei de usturoi
• 2 lămâi cu coajă
• ½ de rădăcină de ghimbir sau 1 lingură de ghimbir pudră
• 1 l de apă
Speli lămâile şi le tai felii. Le pui în blender, împreună cu usturoiul şi ghimbirul. Le amesteci până obţii o pastă omogenă. Apoi, răstorni pasta într-o oală, torni apa şi o pui la fiert. După ce începe să fiarbă, o iei de pe foc şi o laşi să se răcească.
Lichidul obţinut se pune într-o recipient de sticlă. Se bea câte un pahar cu cel puţin 2 ore înainte de mese sau pe stomacul gol. Înainte de consum, trebuie să se agite sticla.