Cu aceste leacuri poţi să combaţi durerile!
Pentru a te bucura de efectele benefice ale plantelor, iata cateva sfaturi de cum ar trebui sa le utilizezi.
Datorită uleiului volatil pe care îl conţine, din
se prepară un ceai care calmează spasmele căilor respiratorii, fapt penrtru care este indicat a fi întrebuinţat în tratarea tusei convulsive, bronşitei, răguşelii şi tusei astmaticilor.
Pentru a mări efectul calmant, în compoziţia ceaiului de cimbrişor se vor pune frunze de pătlagină , de podbal, flori de nalbă şi rădăcină de ciuboţica-cucului. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de plantă mărunţită, opărită cu o ceaşcă de apă clocotită. Ceaiul se bea călduţ şi poate fi îndulcit cu miere.
Rastopasca conţine o serie de alcaloizi cu acţiune calmantă, fiind medicamentul homeopatic de top pentru tratarea bolilor de ficat. Ceaiul se prepară dintr-o jumătate linguriţă de plantă, peste care se toarnă o ceaşcă cu apă clocotită. După un sfert de oră se strecoară şi se bea câte 2 linguriţe la 3 ore. În caz de dureri, se repetă a 2-a zi aceeaşi cantitate.
Arnica are acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi facilitează vindecarea rapidă a rănilor, fiind extrem de eficientă în tratamentul vânătăilor. Deşi se foloseşte sub formă de tincturi ori infuzii, arnica se găseşte şi în creme şi geluri, care ameliorează durerea de genunchi la persoanele care suferă de osteoartrită. În reumatism cronic se utilizează infuzia de arnică. Se prepară din 5 g de flori şi 5 g de frunze de nalbă, la o cană de apă clocotită. După ce se infuzează 15 minute, se strecoară şi se bea cu înghiţituri rare.
Ceaiul de mentă diminuează senzaţia de durere de cap. De asemenea, are capacitatea de a diminua nivelul de stres şi de a oferi organismului tonicitatea de care are nevoie. Peste o linguriţă de frunze de mentă uscate şi mărunţite se toarnă o cană de apă fiartă, după care se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere. Se beau câte 3 căni pe zi, după mesele principale. Nu se administrează pe perioade îndelungate de timp deoarece produce obişnuinţă.
Uleiul de cuişoare este un bun remediu care te scapă de durerile dentare.Durerile de dinţi şi măsele pot fi combătute prin introducerea unui cuişor în cavitatea măselei cariate, prin mestecarea unui cuişor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea dinţilor şi gingiei cu un tampon de vată înmuiat într-un amestec de 15 picături ulei de cuişoare la o lingură ulei de floarea soarelui sau de măsline.
Având o acţiune antiseptică puternică, ceaiul de cimbrişor acţionează asupra ficatului şi a rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare.