Ciuboţica-cucului, planta-minune de ajutor în crizele de tuse seacă

17 aprilie 2020   Puterea plantelor

Cu flori galbene, în formă de umbreluţe, ciuboţica-cucului se distinge între florile primăverii, chiar dacă nu are un parfum puternic. Această plantă delicată se transformă într-un remediu adjuvant eficient când vine vorba despre combaterea tusei convulsive, bronşitei, insomniei.

Ciuboţica-cucului înfloreşte în aprilie şi mai, adică în perioada imediat următoare. Profită de planta proaspăt culeasă ori caută preparate din ciuboţica-cucului în magazinele cu profil naturist. Este bine să le ai în casă când dau târcoale infecţiile respiratorii. Sub formă de decoct, planta este eficientă în tratarea afecţiunilor pulmonare – combate tusea uscată – pentru că favorizează expectoraţia. De asemenea, planta reduce febra şi ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea şi fluidizarea compuşilor din aparatul respirator. În terapia naturistă se folosesc rizomii cu tot cu rădăcini şi florile, toate având valoare medicinală. Florile şi frunzele conţin vitamina C, saponozide, potasiu, calciu, enzime. Important! Este bine să nu depăşeşti doza recomandată, pentru că efectele plantei sunt puternice şi pot produce iritaţii ale tubului digestiv şi chiar vomă.

Siropul este adjuvant în bronşite

În caz de probleme respiratorii cum sunt bronşitele, faringitele sau virozele, ajută siropul din ciuboţica-cucului. Macină fin cu râşniţa câteva rădăcini uscate sau proaspete de plantă şi pune pulberea într-un borcan, cât să umple o treime din recipient. Peste rădăcină pui miere polifloră, cât să umple vasul. Siropul trebuie să stea într-un spaţiu cu temperatură moderată vreme de 4 săptămâni, timp în care se agită zilnic. După 1 lună, se poate consuma, câte 1 lingură pe zi, până la ameliorarea simptomelor. Siropul poate ameliora durerile de cap; planta conţine o substanţă regăsită în aspirină (analgezic).

Leac care reduce crizele de tuse seacă

Prepară o infuzie din 1 lingură de rădăcină de ciuboţica-cucului şi 300 ml de apă. Fierbe planta 10 minute, apoi lasă la infuzat 15 minute. După ce o strecori, e bine să o bei cu înghiţituri mici. Se recomandă consumul a câte o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi. Remediul dizolvă secreţiile bronhice, are efect emolient, expectorant şi poate calma, chiar reduce crizele de tuse seacă. Din flori de ciuboţică şi flori de soc (2 linguri la o cană mare de apă) se face infuzie cu efect benefic pentru suferinzii de astm bronşic. Pulberea poate calma şi durerile în gât – 1 linguriţă de pulbere se ţine sub limbă, 15 minute, de 3 ori pe zi, între mese.

Vinul, bun pentru bolile inimii

Pentru a obţine un vin terapeutic, trebuie să umpli un vas de sticlă de 2 l cu flori proaspete de plantă, peste care adaugi vin alb dulce (la 1 litru de licoare, cam 4-5 linguri de flori mărunţite). Închizi cu un dop de plută şi laşi amestecul afară, la soare, sau pe balcon, 2 săptămâni. Dacă vrei să obţii un efect mai bun, adaugă în amestec şi 2 linguri de pătrunjel tocat. Se ia câte 1 lingură cu o jumătate de oră înainte de mesele principale sau de 3 ori pe zi, în cure prelungite de 1-3 luni. Preparatul este foarte eficient în afecţiunile cardiace; tonifică muşchiul inimii.

Ceaiul previne insomnia

Prepară un ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă şi fierbe 15 minute. După răcire, se beau câte 3 căni pe zi de decoct. Poţi face decoct doar din rădăcină, dacă vrei un efect mai puternic. Ai nevoie de 1 linguriţă de rădăcină măcinată la 250 ml de apă. Se fierbe amestecul 5 minute după care se strecoară şi se consumă. Lichidul îţi vine în ajutor când treci prin perioade mai solicitante, care îţi perturbă programul de somn. Remediul este eficient şi pentru copii, cu menţiunea că în loc de 2 linguriţe de ciuboţica-cucului să amesteci 2 linguriţe de gălbenele cu ciuboţica cucului. Decoctul aduce beneficii şi în caz de stări nervoase.  

Mai multe