Cimbrul, leacul bolilor respiratorii
Virtuţile cimbrului sunt cunoscute încă din Antichitate. În Evul Mediu, uleiul volatil era folosit la tratarea ciumei, a holerei sau a frigurilor galbene, iar astăzi este utilizat pe scară largă pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator. Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, fiind utilă şi în tratarea altor boli, nu doar a celor care ţin de tractul respirator.
Există 3 tipuri de cimbru: cel de cultură (Thymus vulgaris) - cu proprietăţi curative, cel de grădină (Satureja hortensis) - folosit ca şi condiment şi cimbrişorul (Thymus serpillum) - utilizat atât la prepararea mâncărurilor, cât şi în tratarea unor afecţiuni. Deşi proprietăţile lor sunt foarte asemănătoare, cimbrul de cultură este cel mai des utilizat în tratamentele tradiţionale.Cimbrul de cultură uscat conţine un nivel ridicat de vitamine, minerale şi uleiuri volatile cu valoare terapeutică.
Combate răceala, astmul şi bronşita
· Pentru tratarea bronşitei şi a răcelii în stare incipientă, cimbrul de cultură este planta pe care poţi conta. Recomandată este tinctura, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, în cure de maximum 10-12 zile. Aceasta poate fi combinată cu tinctură de ciuboţica-cucului pentru rezultate şi mai bune, în proporţie de 2 la 1, doza recomandată fiind aceeaşi ca şi în cazul cimbrului simplu. În general, rezultatele încep să se vadă după primele zile. La nevoie, cimbrul poate fi administrat şi sub formă de infuzie, preparată din 2 linguriţe de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte. Are efect expectorant şi descongestionant, ajutând la eliminarea mucusului.
· Astmul, pneumonia şi infecţiile respiratorii repetitive se tratează cu ulei volatil, câte 2-3 picături, diluate în 100 ml apă fierbinte. Laşi la infuzat 5 minute. Acesta are efect antibiotic şi ajută la dilatarea bronhiilor, uşurând respiraţia. Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie urmat minimum 2 săptămâni, chiar dacă simptomele s-au ameliorat.
· Tuse convulsivă sau productivă. Datorită proprietăţilor sale expectorante, bronhodilatatoare şi calmante, cimbrul este mai indicat în tuse. Tratamentul este unul de lungă durată, de până la 4 săptămâni. Se fac infuzii cu pulbere de cimbru, de 3 ori pe zi, câte 1 linguriţă la 1 cană de apă fierbinte, lăsată la infuzat 10 minute. Pentru întărirea imunităţii, este recomandat să faci şi băi cu infuzie de cimbru. Pui câteva linguriţe într-o cană de apă fierbinte, acoperi şi laşi 10 minute, apoi torni infuzia în apa în care te speli.
Sub ce formă se poate administra
· Infuzia se pregăteşte din 1-2 linguri de cimbru mărunţit la 1 cană de apă fierbinte. În funcţie de afecţiunea ce urmează a fi tratată, aceasta se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară şi licoarea se consumă cât mai caldă posibil.
· Pulbere. Se râşneşte partea aeriana a plantei, uscată în prealabil, până se obţine o pulbere foarte fină. Dat fiind că uleiurile volatile se evaporă foarte rapid, cimbrul astfel pregătit se păstrează maxim o săptămână, în recipiente de sticlă, închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecate.
· Tinctură.Se umple o sticlă cu flori de cimbru, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 38-40°, până acoperă complet florile. Se leagă sticla la gură şi se lasă la macerat 14 zile, la lumină, scuturând sticla zilnic. Când e gata, se strecoară şi se pune în sticle închise la culoare.
· Uleiul volatil se obţine doar prin procedee industriale, produsul fiind, însă, disponibil în toate magazinele naturiste şi în majoritatea farmaciilor. Pentru a-l folosi intern, asigură-te că pe ambalaj este specificat „pentru uz intern“.
Atenţie!
Supradozajul de cimbru, mai ales sub formă de ulei volatil, dă reacţii adverse foarte puternice, de la vărsături, la convulsii, dureri abdominale puternice şi chiar delir. De aceea, la copii, tratamentul cu cimbru se va administra doar la recomandarea specialistului.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă afitoterapie, tel. 0734 410 417
Cimbrul are efecte terapeutice deosebit de utile la nivelul aparatului respirator (antiseptice şi antibiotice, antivirale şi expectorante), proprietăţi datorate, în primul rând, uleiului volatil conţinut în partea aerienă a plantei.
De aceea, poate fi utilizat cu succes în cazul infecţiilor respiratorii (virale, bacteriene): răceli, infecţii gripale, bronşite acute şi cronice, laringită, faringită, pneumonie, sinuzită, tuse (uscată sau cu expectoraţie, tuse convulsivă).
De asemenea, are efecte benefice şi în caz de astm bonşic (acţiune expectorantă, calmantă, bronhodilatatoare). Uleiul volatil (singur sau în amestec cu alte uleiuri) este un antibiotic natural foarte puternic, care acţionează asupra virusurilor, bacteriilor, paraziţilor şi a ciupercilor patogene şi se utilizează sub formă de capsule sau picături, în cure de 7-15 zile.