Cimbrul, leac pentru zeci de boli

16 decembrie 2013   Puterea plantelor

Printre substanţele care conferă cimbrului valoare terapeutică se numără uleiul volatil, taninurile, mucilagiile şi substanţele amare. Există două tipuri de cimbru, de cultură şi de grădină, ambele având calităţi curative în multe afecţiuni des întâlnite în această perioadă, precum viroza, bronşita sau sinuzita, dar şi pentru tulburările digestive. Remediile pe bază de cimbru oferă protecţie cardiacă şi au acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. De asemenea, leacurile pe bază de cimbru acţionează ca tonic nervos, ca antispasmodic şi antireumatic. Cum se administrează Modul de preparare şi cel de administrare al cimbrului depind de boala pentru care este recomandat. Spre exemplu, pentru viroze şi bronşite se indică tratamentul cu tinctură de cimbru. În combaterea astmului, uleiul volatil de cimbru dă rezultate bune, în timp ce în diaree se administrează pulberea de cimbru.

1.

se obţine prin măcinarea plantei cât mai fin, cu ajutorul râşniţei. Praful se păstrează în borcane închise ermetic, în locuri răcoroase şi la întuneric.

2.

, disponibil în magazinele cu produse naturiste, este preparat prin tehnologii specifice de extragere a substanţelor active. Uleiul volatil din pulbere se evaporă în aproximativ o săptămână, prin urmare este indicat a se folosi în acest interval.

3.

se prepară astfel: într-un borcan cu 400 de ml de alcool alimentar de 50 de grade se pun 15 linguri de pulbere de cimbru şi se amestecă încontinuu. Se lasă totul la macerat timp de 12 zile. După această perioadă, se strecoară amestecul, apoi se adaugă 10 picături de ulei volatil de cimbru. Tinctura se agită bine şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Nu se poate administra mai târziu de 3 luni.

4.

combinată. Lasă la macerat timp de 10 ore 4 linguri de cimbru în 500 de ml apă. Filtrează apoi planta şi fierbe-o timp de 5 minute în alte 500 ml apă. Lichidul de la prima filtrare se amestecă apoi cu lichidul de la a doua filtrare şi se obţine infuzia combinată de cimbru.

INTERN

Fitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă astfel utilizarea remediilor de cimbru: Pe cale internă, se administrează infuzia simplă sau infuzia combinată, câte 1-2 căni pe zi. Tinctura de cimbru se ia câte o linguriţă pe zi, de 2-3 ori pe zi. Din pulbere se poate administra câte 1 vârf de linguriţă de 3-4 ori pe zi, iar din ulei volatil, 3 picături de 3 ori pe zi, timp de cel mult 10 zile.

EXTERN

Uleiul se poate folosi în aromaterapie sau pentru inhalaţii, în bronşite şi sinuzite. Uleiul este eficient şi în masajele pentru amelioarea simptomatologiei în caz de reumatism, nevralgii, atrofie musculară şi paralizie.

Ce poate trata

* Simptomele bronşitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii şi tusei pot fi reduse cu tinctură de cimbru, care are efect expectorant. În adaos cu extract de ciuboţica-cucului, tratamentul cu tinctură de cimbru are acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi calmantă. Se recomandă consumul a câte o linguriţă din fiecare tinctură, de câte 4-6 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

* În tratamentul astmului, pneumoniei şi infecţiilor respiratorii se recomandă administrarea de ulei volatil, câte 2-3 picături pe zi, timp de 2 săptămâni.

* Uleiul are efect antibiotic şi bronhodilatator puternic. Faringita şi laringita pot fi calmate tot cu ajutorul uleiului de cimbru.

* Colitele şi enterocolitele pot fi tratate cu ajutorul pulberei de cimbru. Simptomele colonului iritabil (spasmele digestive şi balonarea) pot fi reduse prin tratament cu pulbere de cimbru, pentru că are efect antiinflamator şi distruge flora bacteriană de fermentaţie. Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi.

* În tratamentul sinuzitelor, se utilizează tot uleiul volatil de cimbru, sub formă de inhalaţii. Se pot aplica şi comprese pe frunte cu tinctură de cimbru, care se ţin timp de cel puţin 20 de minute.

Nu este indicat să utilizaţi pe cale internă uleiul esenţial de cimbru, fără acordul medicului. Dacă intenţionezi să foloseşti extern uleiul esenţial de cimbru, trebuie să ştii că acesta poate irita pielea. Indiferent sub ce formă, cimbrul de cultură este contraindicat femeilor însărcinate.

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucureşti

Calmează colicile şi scade colesterolul

Cimbrul de cultură este unul dintre cele mai utilizate condimente folosite pentru a da savoare diferitelor mâncăruri, dar este folosit şi ca plantă medicinală, datorită proprietăţilor sale terapeutice. Cimbrul are proprietăţi antibiotice, antiseptice şi antiinflamatorii, la nivel respirator şi digestiv. De asemenea, cimbrul stimulează şi îmbunătăţeşte digestia, calmează colicile abdominale şi balonarea şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului sangvin „bun“.

Pe lista cu proprietăţile cimbrului se numără: acţiunea de eliminare a paraziţilor intestinali, efectele bronhodilatatoare, expectorante, acţiunea benefică de la nivel cerebral, pentru că favorizează circulaţia cerebrală şi fluidifică sângele. Mai mult, cimbrul poate creşte puterea de concentrare, are efecte antioxidante la nivelul neuronilor, reglează tensiunea arterială şi combate starea de oboseală.

Mai multe