Ceaiul de mur reduce colesterolul
Fructele sale negre, dulci-acrişoare, sunt bogate în acizi organic şi vitamine, fiind considerate un bun întăritor al organismului.
În tradiţia populară,
se foloseau pentru efectul lor astringent şi tonic, fiind recomandate în tratamentul diareei. Pentru a scăpa de durerea de dinţi, frunzele de mure pot fi mestecate, iar un decoct de frunze este util pentru o gargară în tratarea aftelor.
De asemenea, frunzele au fost utilizate în mod tradiţional în medicina pe bază de plante ca agent antimicrobian şi pentru proprietăţile lor de antioxidant.
Murele conţin pectină şi fibre solubile, două substanţe cunoscute pentru efectul de reducere a colesterolului rău (LDL). Se infuzează o lingură de plantă în 250 ml apă pentru o oră. Se bea o cană de ceai, de 2 ori pe zi.
Ceaiul de frunze este un bun tonifiant al organelor digestive, contribuind la combaterea diareei şi a intoxicaţiilor alimentare. Se prepară dintr-o linguriţă de frunze la o ceaşcă cu apă clocotită. Se bea o cană de ceai de 2 ori pe zi, înainte de mese.
Se amestecă 2 linguri de frunze de mur cu o cană de apă şi se fierbe amestecul pe baie de aburi, 20 de minute. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi se foloseşte pentru gargară. Pentru efecte mai bune, poţi adăuga în soluţie ulei esenţiale de magnolie, ienupăr sau ghimbir.
Se amestecă 2 linguri de frunze de mur cu 1 lingură de gălbenele. Se toarnă 300 ml apă clocotită peste plante şi se lasă la infuzat 2 ore. Se ia câte o linguriţă de infuzie de 3 ori pe zi.
Prin conţinutul de vitamina A murele protejează vederea precum şi ochii de patologii ca glaucom sau cataracta.