Ce poţi trata cu urzici

8 aprilie 2015   Puterea plantelor

Beneficiile urzicii erau cunoscute încă din antichitate, grecii folosind-o pentru tratarea tusei, tuberculozei şi a artritei. Bogată în vitamine (A, B2, B5, B9, C), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor), proteine şi aminoacizi, urzica este un excelent „supliment” alimentar natural.

Ca remediu, planta este folosită pentru acţiunea tonică, astringentă şi antiinfecţioasă, fiind utilizată în tratamente naturiste pentru infecţii urinare, dureri articulare (reumatism, artroză), probleme cu prostata. De altfel, urzica este un remediu excelent pentru reducerea procesului inflamator din corp.

Planta are efect diuretic (creşte cantiatea de urină eliminată), prevenind retenţia de apă, guta şi calculii renali. De asemenea, favorizează eliminarea toxinelor pe cale renală, fiind inicată în infecţii urinare. Graţie zincului din compoziţie, care are efect antiinflamator, urzica este utilă în acnee şi iritaţii cutanate (eczeme).

„Urzicile se consumă opărite şi adăugate apoi în ciorbe, sufleuri, sosuri. Apa în care au fiert este foarte bună pentru consum, dar şi pentru diferite tratamente externe”, afirmă dr. Daniela Buşneag, medic cu competenţe apifitoterapie şi homeopatie. • Oboseală. Dacă te încearcă oboseala, prepară-ţi zilnic o infuzie din frunze de urzică (1-2 pumni la 1 litru de apă fierbinte). Bea 3-4 căni zilnic, într-o cură de 2 săptămâni.

• Urzicile trateaza osteoporoză

Plantă remineralizată, urzica poate preveni osteoporoza graţie conţinutului de siliciu şi bor, substanţe necesare pentru oase. Fierbe 3 linguri de urzică uscată în 500 ml de apă, 10 minute. Consumă cât mai des acest remediu.

Menstruaţie abundentă şi dureroasă. Femeile cu ciclu menstrual abundent însoţit sau nu de crampe ar trebui să includă cât mai des în alimentaţie urzica, pentru că este sursă importantă de fier. Ceaiul de urzică era folosit de amerindieni pentru a opri sângerările apărute după naştere.

„Datorită conţinutul bogat în vitamina K, urzicile proaspete sunt un excelent agent antihemoragic, au efect antiinflamator intestinal, fiind recomandate pentru diminuarea scurgerilor menstruale abundente şi oprirea sângerărilor nazale”, explică medicul Daniela Buşneag.

Diabet zaharat. Urzica are efect hipoglicemiant, de aceea poate fi utilizată ca tratament adjuvant în diabet. În acest sens, se poate încerca tinctura de urzică. Persoanele cu vârsta peste 15 ani pot lua o linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar cu apă, pe stomacul gol.

• Urzicile trateaza artrita, guta şi reumatismul

Pot beneficia de tratamente cu urzică, pentru că planta reduce procesul inflamator din cadrul acestor boli. Se consumă o infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată, peste care se toarnă 300 ml de apă fiartă, lăsându-se la infuzat 10 minute.

Extractul de rădăcină de urzică este recomandat pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostată, tulburare însoţită de probleme urinare (nevoia urgentă de a urina, micţiune dificilă, treziri frecvente în timpul nopţii pentru a merge la toaletă).

Cele peste 20 de studii efectuate până în prezent au arătat că anumite substanţe din rădăcina urzicii ar bloca procesele chimice ale hormonilor implicaţi în mărirea prostatei. Bărbaţii cu astfel de probleme pot face o cură de 3 luni cu capsule pe bază de urzici. Se ia o capsulă de 3 ori pe zi, cu apă.

Ai părul lipsit de strălucire? Iată cum îl poţi revitaliza: fierbe timp de 10 minute 2 pumni de urzică într-un ibric mediu. Filtrează, apoi clăteşte-ţi părul cu această fiertură, după spălatul obişnuit. De asemenea, masajul scalpului cu tinctură de urzică tratează mătreaţa. Bogăţia de minerale din urzici recomandă planta şi pentru prevenirea căderii părului.

Primăvara, tarabele din pieţe abundă în urzici. Dacă vrei să le culegi chiar tu, evită locurile poluate, de la marginea drumurilor, pentru că sunt pline de chimicale periculoase pentru sănătate, cum sunt metalele grele (plumb).

Cele mai indicate locuri de unde le poţi procura sunt pădurile, grădinile şi marginea apelor. Nu uita să porţi mănuşi, pentru că perii fini ai plantei de la nivelul tulpinii şi a frunzelor sunt iritanţi pentru piele.

Mai multe