Ce plante vindecătoare poţi creşte în casă

7 aprilie 2017   Puterea plantelor

Chiar dacă plantele medicinale nu mai sunt atât de folosite astăzi cum erau în trecut, valoarea lor s-a păstrat. Forma sub care au ajuns să se consume adesea este cea de capsulă sau pulbere, însă planta în sine are un efect sporit dacă este folosită sub formă de ceaiuri sau cataplasme.

Iată ce plante de leac poţi să cultivi la tine în apartament!

Coriandrul ajută la detoxificarea organismului

Este folosit adesea drept condiment în gastronomie, cu un gust aromat, uşor astringent şi un parfum puternic. Coriandul are proprietăţi antiseptice şi antifungice, iar uleiul esenţial de coriandru ajută la inhibarea dezvoltării a peste 26 de microorganisme.

Citeşte şi: Cura de detoxificare cu coriandru

Gălbenelele se dezvoltă în orice condiţii

Ele nu sunt pretenţioase, suportă foarte bine soarele arzător şi se folosesc de obicei în amestecuri de ceaiuri, dar le poţi utiliza şi în salate sau deserturi. Studiile făcute pe aceste flori arată că protejează pielea de radicalii liberi şi au un puternic efect antirid, deoarece conţin antioxidanţi în cantitate mare. Pune florile la uscat, apoi la macerat în ulei de măceşe pentru o lună. Cu serul obţinut, tamponează pielea din jurul ochilor, pentru a trata liniile fine, dar şi pentru a preveni apariţia aspectului de laba gâştei.

Muşeţelul grăbeşte vindecarea leziunilor minore

La începutul primăverii, poţi să plantezi muşeţel în ghivece, unde va creşte armonios în orice loc vei aşeza ghivecele. Florile se culeg la aproximativ 3 zile după ce au înflorit. Au proprietăţi antiinflamatoare, calmează pielea iritată şi reduc roşeaţa facială.

Poţi folosi muşeţel fie la o baie de aburi cu ceai de muşeţel, fie îl poţi macera în ulei de măsline. Pe aceasta din urmă îl poţi aplica timp de o lună, pe eczeme, acnee, ten iritat şi sensibil.

Dafinul stimulează producţia de colagen

Este un alt condiment cu o largă utilizare gastronomică, extrem de valoros şi în tratamentele cosmetice, ajută la vindecarea şi calmarea iritaţiilor. Are efect antibacterian, antifungic, fiind util şi în tratarea leziunilor minore.

De asemenea, frunzele uscate de dafin se lasă la macerat în ulei de măsline pentru o lună, aplicându-se apoi la nevoie pe rănile sau iritaţiile pielii.

Află ce alte tratamente naturiste poţi să obţii din frunzele de dafin Aici

Cimbrul, rozmarinul şi salvia, bogate în uleiuri volatile

Tinctura de cimbru are efect bactericid mult mai mare decât benzoilul de peroxid asupra bacteriei Propionibacterium acnes, care cauzează acneea.

Efectul său antiseptic te ajută în caz de tăieturi minore sau înţepături de insecte. Pune la macerat pentru 14 zile frunzele de cimbru în oţet de mere. După această perioadă strecoară maceratul şi aplică-l pe coşurile încăpăţânate sau foloseşte-l pe post de loţiune tonică pentru a ameliora erupţiile masive.

Mai multe