Castanele pun sângele în mişcare

16 noiembrie 2017   Puterea plantelor

Tratează varicele

Datorită unei substanţe care intensifică fluxul sangvin, pe nume escină, castanul s-a dovedit a fi de ajutor în cazul varicelor, al flebitei şi al ulcerelor varicoase. Poţi face o tinctură din 250 g de castane cu coajă şi 1 litru de alcool, pe care o laşi la macerat 2 săptămâni. Strecoară tinctura într-o sticlă şi ia zilnic 10-15 picături diluate în 50 de ml apă fiartă şi răcită, cel puţin o lună.

Reglează circulaţia sângelui

Graţie conţinutului redus de sodiu, castanele comestibile sunt indicate în dieta persoanelor cardiace şi a celor cu boli de rinichi. Pot fi consumate săptămânal, sub formă de piure. De asemenea, pentru cei care se confruntă cu o circulaţie periferică deficitară, castanul sălbatic este ideal pentru prevenirea afecţiunilor venelor, precum înfundarea lor în zona braţelor, picioarelor şi a mâinilor.

Baia de picioare cu frunze de castan întăreşte vasele de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia. Amestecă 15 g de frunze de castan mărunţite, 10 g de frunze mărunţite de urzică şi 10 g de cimbru. Pune 2 linguriţe de amestec de plante la 1 litru de apă fiartă. După ce dă în clocot, lasă infuzia să se răcească şi adaugă 12 linguriţe la 4 litri de apă pentru baie.

Unguent pentru vindecarea rănilor

Extractul din castane sălbatice contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi este folosit, cel mai adesea, în produsele cosmetice destinate îngrijirii tenului sensibil şi al celui cuperozic, cu vinişoare roşii vizibile. Substanţele active din castane cresc tonicitatea pereţilor venoşi şi reduc fragilitatea capilarelor. De asemenea, combat inflamaţiile şi ajută la vindecarea rănilor şi a cangrenelor.

Poţi prepara un unguent după ce ai curăţat de coajă castanele, le-ai fiert, le-ai pasat şi le-ai amestecat cu orice tip de grăsime, în cantităţi egale. Aplică soluţia pe piele în strat subţire şi masează până se absoarbe.

Cataplasmă pentru reumatism

Castanul sălbatic este recomandat pentru durerile reumatice care se declanşează de la frig sau de la schimbările vremii, precum şi pentru degerături. Compuşii activi din castane scad durerea şi inflamaţiile.

Aplică o cataplasmă pe zonele dureroase, pe care o prepari din amestecul a 2 linguri de făină de castane cu 2 linguri de făină de grâu şi 2 linguri de oţet. Pentru a fi eficientă, o cataplasmă trebuie ţinută aproximativ 20 de minute.

Citeşte şi: Băi din plante bune pentru reumatism

Bine de ştiut!

Castanele comestibile nu sunt indicate diabeticilor sau persoanelor care suferă de obezitate din cauza cantităţii ridicate de zaharuri. De asemenea, ele nu trebuie combinate cu medicamente anticoagulante, deoarece le pot amplifica efectul.

Piureul de castane îţi dă energie

Datorită conţinutului lor de lipide, fosfor, vitamina C, magneziu, zinc, potasiu şi calciu, castanele comestibile sunt indicate persoanelor aflate în convalescenţă, vârstnicilor, copiilor şi sportivilor. Acestea sunt un tonic natural pentru muşchi şi sistemul nervos.

Bogate în fier şi în vitaminele B1 şi B2, castanele ajută la tratarea stărilor de anemie. Cu puţine calorii, castanele pot fi consumate coapte sau sub formă de piure. Dacă îţi place piureul, amestecă-l cu brânză de vaci şi miere şi vei obţine o hrană sănătoasă şi consistentă, care îţi va oferi energie pe tot parcursul zilei.

Ştiai că... ...în România, castanul a fost adus de romani şi a fost plantat pe suprafeţe întinse din Oltenia şi Moldova? În prezent, castanul este un arbore extrem de răspândit în regiunea Maramureşului.

Mai multe