Cărbunele vegetal, leacul neştiut

18 februarie 2015   Puterea plantelor

Cărbunele vegetal sau medicinal poate fi achiziţionat din farmacii sau din magazinele cu produse naturiste, şi este un remediu des folosit în medicina de urgenţă în cazul intoxicaţiilor cu diverse chimicale sau în cel al supradozei de medicamente. El are o capacitate extraordinară de absorbţie şi neutralizare a substanţelor toxice, efectele sale adverse fiind destul de reduse.

Este format din diverse substanţe vegetale (lemn de tei, viţă de vie,coji stratificate de nucă de cocos) nu are gust sau miros specific. Se poate prezenta sub formă de pastile sau pudră, care are o comoziţie fină.

Previne intoxicaţiile

Datorită capacităţii sale absorbante, cărbunele medicinal împiedică stomacul să reţină substanţele toxice, care mai apoi să ajungă în sânge şi să afecteze alte organe. Este recomandat să iei 1-2 capsule de cărbune vegetal, în maximum jumătate de oră după ce ai ingerat substanţele toxice. Cărbunele vegetal nu este eficient în cazul substanţelor precum soda caustică, alcool, acid boric sau litiu.

Bun în caz de infecţii

Nici capacităţile sale antiinflamatoare nu trebuie ignorate, el putând fi utilizat în cazul unor infecţii ale pielii cauzate de înţepături de insecte sau de contacul cu substanţe chimice. Îţi poţi prepara o pastă dezinfectantă dintr-o parte pudră de cărbune medicinal, o parte seminţe de in şi apă fierbinte. Amestecă ingredientele până obţii o pastă, pe care o aplici pe zona afectată.

Acoperă zona cu o folie alimentară şi cu un prosop gros. Lasă să acţioneze cel puţin 4 ore. Spală zona şi aplică o pungă de gheaţă încă 30 de minute. Repetă tratamentul până la dispariţia oricărui semn de infecţie.

Util în tulburări digestive

Dacă suferi des de indigestie, balonare şi diaree, cărbunele medicinal îţi poate fi de folos, deoarece curăţă sistemul digestiv. Acesta absoarbe atât substanţele toxice, cât şi unii microbi, prevenind astfel neplăcerile digestive. Pentru a profita de capacităţile sale terapeutice este indicat să iei pe zi echivalentul a 500-600 mg de cărbune, după mesele principale.

Poate reduce colesterolul „rău“

Printre numeroasele proprietăţi ale cărbunelui vegetal se numără şi scăderea colesterolului „rău“ din sânge, dar şi al trigliceridelor. Astfel îţi vei proteja inima, ficatul şi creierul, iar riscul de a suferi de boli cardiovasculare sau de a fi victima unui atac vascular celebral este mult mai mic.

Precauţii

Consumat în exces şi fără supravegherea unui medic specialist, cărbunele medicinal poate împiedica absorbţia substanţelor nutritive de către organism. De asemenea, este posibil ca şi efectul benefic al unor medicamente să fie diminuat, deoarece substanţa activă din acestea va fi absorbită de către cărbunele vegetal.

Între administrarea cărbunelui şi a altor medicamente trebuie să treacă o durată de 3 ore.Vizita la medic este obligatorie dacă după ingerarea cărbunelor apar dureri abdominale puternice, întrucât există riscul unui blocaj intestinal.

Sfatul Click! Sănătate: Cărbunele medicinal este recomandat şi persoanelor care au probleme respiratorii, precum accese de tuse sau dificultăţi de respiraţie. Într-o cană de apă se pun 2 linguri de pudră de cărbune şi se bea amestecul cu înghiţituri mici.

Mai multe