Canabisul poate inversa procesul de îmbătrânire
Chiar dacă aceste concluzii au fost trase după ce s-a studiat fenomenul pe şoarecii de laborator, cercetătorii sunt optimişti că va avea acelaşi efect minunat şi asupra oamenilor. Practic, ei au administrat o doză redusă de THC unor şoareci de vârste diferite pentru a putea observa cum se manifestă sistemele creierului ce sunt implicate în procesul de îmbătrânire.
Îmbătrânirea poate fi acum reversibilă
Rezultatul acestui studiu a scos la iveală faptul că cobai în vârstă care au primit aceeaşi doză de THC aveau o reţinere de memorie asemănătoare cu cei tineri cărora iniţial nu li se administrase această substanţă.
Studiul publicat în jurnalul „Medicina Naturii” a fost realizat de o echipă coordonată de Andras Bilkei-Gorzo, persoana care a specificat că acum se pregăteşte să facă un studiu pe oameni la scară mică pentru a putea observa dacă sunt efecte similare cu cele obţinute pe şoarecii de laborator.
„THC a reconstituit abilitatea cognitivă a cobailor bătrâni la nivelul celor tineri”, a declarat specialistul Gorzo pentru The Independent.
Află cum să îi vorbeşti copilului tău despre droguri AICI
Studiul este adresat doar persoanele mai în vârstă
Se pare că această doză administarată la şoarecii tineri n-a avut acelaşi efect:
„Dacă faci acelaşi tratament cobailor tineri, suprasoliciţi întregul sistem”, a spus Bilkei.
Acest studiu care a fost realizat la Universatea din Bonn în Germania a testat efectele pe cobai de 2 luni, 12 luni şi respectiv 18 luni.
Chiar dacă efectul obţinut pare a fi un pas important pentru combaterea îmbătrânirii, ideea conform căreia persoanele în vârstă de apucă să fumeze marijuana nu promite aceleaşi rezultate.
„Dacă toate lumea care are peste 60 de ani se apucă de fumat marijuana, nu va ieşi ceva pozitiv din asta”, a spus specialistul râzând. ”Este cu adevărat un pericol pentru că noi ştim că totul depinde de doză şi de vârsta la care te apuci de fumat”.
Practic, după ce le-a fost administrată această substanţă cercetătorii le-au dat de ales să îşi petreacă timpul cu un obiect sau cu o altă rozătoare, iar alegerea a fost cam în proporţie de 70% să îşi petreacă timpul în compania unei alte rozătoare.
A două zi au înlocuit rozătoarea ne testată cu una nouă pentru a observa dacă şoarecele injectat va recunoaşte schimbul.
„Îşi aminteşte animalul că a văzut cealaltă rozătoare ieri şi îşi va petrece mai mult timp cu cea nouă? Dacă nu îşi amintesc, de obicei petrec jumătate din timp cu un şoarece, iar cealaltă jumătate cu al doilea şaorece”, spune Gorzo.
„Exact asta am văzut noi la şoareci - la doar o zi după cunoştinţă, ei nu îşi puteau da seama care e şoarecele pe care îl cunosc şi care e cel pe care nu l-au văzut niciodată. Cei tineri nu au întâmpinat dificultăţi - ei au petrecut mai mult timp cu şoarecele abia cunoscut”.
Indiferent de observaţia finală la care experţii vor ajunge, aceştia nu recomandă sau încurajează consumul de canabis, mai ales pentru a combate trecerea timpului.