Boabe de leac
Folosite pentru a da aromă mâncării, năutul, muştarul şi piperul au calităţi importante medicale. Ele pot fi folosite sub formă de infuzii, decocturi, cataplasme ori de tincturi, dar sunt la fel de eficiente şi dacă sunt luate ca atare, pe perioade stabilite de fitoterapeut.
Boabele de muştar alb, laxative naturale
Apreciate de vechii romani şi de greci drept un condiment aromat, boabele de muştar sunt adevărate laxative datorită cantităţii mari de mucilagii din conţinut. Ia progresiv începând cu o linguriţă până la o lingură de boabe de muştar alb dimineaţa, fie pe nemâncate, fie după masă. Boabele se iau cu jumătate de pahar de apă după ce au fost ţinute la înmuiat timp de două ore.
Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de două-trei zile şi nu trebuie administrat copiilor. Eficiente sunt şi boabele de muştar negru când vine vorba de tratarea durerilor cauzate de reumatism. Amestecă 100 de grame de făină de muştar negru (pe care o procuri din magazinele naturiste) cu puţină apă călduţă până ce se formează o pastă moale. Pune pasta obţinută între două bucăţi de tifon, încălzeşte puţin cataplasma şi aplică pe locul dureros. Cataplasmele se ţin 5-15 minute, niciodată mai mult, pentru că pot provoca arsuri şi leziuni pe piele.
Bobul reduce colesterolul „rău”
Originar din zona mediteraneană şi cultivat şi în ţara noastră, bobul are „reputaţia” de diuretic natural. Pe lângă cantităţile mari de sodiu, potasiu, fosfor şi de fier, bobul are şi proprietăţi sedative în cazul durerilor urinare, colicilor renale şi al prostatitei. Prepară decoctul din 100 g de bob la un litru de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit timp de 10-15 minute, după care filtrează şi bea cantitatea obţinută de decoct pe parcursul zilei. Urmează tratamentul timp de 5-7 zile.
Bobul are proprietăţi astringente şi de diminuare a colesterolului „rău”. Fierbe 30-40 de boabe de bob, decojeşte-le şi lasă-le să se răcească. Mănâncă boabele cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz. Ţine cura cu bob timp de o săptămână.
Mai poţi citi şi:
- Ce nu ştiai despre piperul negru
- Muştarul, ajutor pentru creşterea masei musculare
Piperul are zeci de virtuţi medicinale
Negru, alb, roşu sau verde, piperul nu este doar unul dintre principalele condimente din bucătărie, ci şi un veritabil remediu în bolile reumatice, respiratorii sau digestive. Pentru a stimula pofta de mâncare fitoterapeuţii recomandă tot boabele de piper negru. Zdrobeşte 5-6 boabe de piper negru şi amestecă pudra obţinută cu 4 linguri de miere de albine. Ia câte două linguriţe dimineaţa pe stomacul gol timp de 10 zile.
Boabele de piper negru sunt un bun medicament natural şi în cazul răcelii. Pune la fiert două pahare de vin în care adaugi 3-4 boabe de piper negru şi două linguri de zahăr. Bea o dată pe zi un pahar din acest amestec cât este cald. Năutul, de ajutor în colicile renale
Bogate în săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu) şi în vitamine din complexul B, boabele de năut sunt remedii valoroase în tratarea problemelor cardiace, bolilor aparatului digestiv şi ale celui nervos. Consumate ca atare, boabele de năut sunt „surse” de energie, iar sub formă de decoct sunt un bun remediu în tratarea colcilor renale şi a durerilor cauzate de afecţiuni ale aparatului urinar. Prepari decoctul din 100 g de boabe la un litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit timp de 10 minute, după care strecoară şi bea decoctul pe parcursul zilei. Urmează tratamentul timp de o săptămână.
Folosită pentru prepararea produselor de panificaţie, făina de năut poate fi şi un bun calmant natural pentru durerile de cap. Amestecă 100 g de făină de năut (pe care o găseşti în magazinele naturiste, dar şi în cele cu produse bio) cu puţină apă călduţă până se formează o pastă. Pune pasta obţinută între două bucăţi de tifon şi ţine cataplasma pe frunte.
Ienupărul, „calmant” pentru tuse
Parte din plantele biblice, ienupărul este un arbust cu calităţi vindecătoare. Boabele de ienupăr sunt cunoscute pentru acţiunea lor diuretică, antiseptică şi antitusivă. Cantitatea mare de ulei esenţial din boabe ajută la fluidizarea secreţilor bronhice şi la calmarea tusei. Prepară infuzia din 1-2 linguriţe de boabe de ienupăr la 200 ml de apă fierbinte.
Lasă vasul acoperit 10 minute, după care filtrează şi bea câte 4 linguriţe de infuzie pe zi. O cantitate mai mare de infuzie poate irita căile renale. Fructele ienupărului sunt de ajutor şi în cazul stările febrile. Pune o mână de fructe zdrobite în 100 ml de alcool, iar după câteva zile adaugă un litru de oţet de vin. După ce ai lăsat la macerat timp de 7-8 zile, strecoară şi foloseşte pentru a face frecţii pe tot corpul, seara înainte de culcare.
Leacurile cu boabe de ienupăr sunt contraindicate în sarcină, persoanelor cu diabet sau insuficienţă renală.