Beneficiile usturoiului pentru sanatate. Tine infectiile departe

15 mai 2019   Puterea plantelor

Cu totii asociem usturoiul cu mirosul specific si gustul picant, dar mai ales cu respiratia grea de dupa consum. Din pacate, acest aliment se face vinovat si de mirosul urat al gurii – halena. Beneficiile usturoiului, insa, contrabalanseaza balanta si ofera sanatatii numeroase efecte terapeutice. Egiptenii antici il utilizau in scop medicinal pentru a trata cateva zeci de boli.

Proprietatile curative sunt date de bogatia de vitamine A, B, C, E şi PP, dar si de minerale precum calciu, fosfor, iod, potasiu, siliciu, sulf si seleniu. Medicina naturista recomanda consumul si utilizarea usturoiului mai ales impotriva virusurilor. In orice sezon, dar mai ales cel rece, usturoiul nu ar trebui sa lipseasca din case, pentru ca este un aliat de incredere impotriva racelilor, virozelor si a gripei.

Alicina, responsabila pentru beneficiile usturoiului

Substanta responsabila de mirosul intepator al usturoiului se numeste alicina si are numeroase efecte binefacatoare pentru organism.

Datorita alicinei, usturoiul este adesea recomandat in tratamentul impotriva bacteriei H. Pylori, care este responsabila pentru aparitia ulcerului gastric. Nu sunt singurele indicatii terapeutice pentru care este folosit usturoiul. Acesta are calitati antibiotice, insecticide, antihelmintice si de stimulare a activitatii digestive. Aplicat sub forma de cataplasme, usturoiul maruntit poate combate si herpesul. Mai mult decat atat, substantele antifungice continute de usturoi fac ca acesta sa fie recomandat si in afectiuni precum sunt candidozele.

Cele mai frecvente utilizari ale usturoiului

Despre usturoi, legendele spun ca cei care au construit piramidele l-au consumat ca sa prinda forta si sa aiba rezistenta. Sute de ani mai tarziu, prin secolul 19, inventatorul Louis Pasteur i-a investigat proprietatile antibacteriene, iar medicii l-au folosit in cele doua razboaie mondiale, pentru a trata ranitii. Majoritatea dintre beneficiile usturoiului sunt datorate de compusii cu sulf, in numar de peste o suta. Cu asemenea compozitie valoroasa pentru sanatate, usturoiul consumat ca atare ori sub forma de remedii terapeutice (capsule, lichid, ulei, pulbere, capsule, comprimate) aduce diferite actiuni pozitive pentru organism. Mai precis, poate scadea nivelul colesterolului din sange, poate reduce coagularea sangelui, poate combate infectiile, actioneaza ca un imunostimulator, poate preveni anumite forme de cancer, poate produce o usoara scadere a tensiunii arteriale si combate infectiile micotice.

Atentie!

Sunt persoane care pot suferi reactii adverse. Spre exemplu, cei care iau doze mari de usturoi pot fac indigestie si pot suferi din pricina gazelor intestinale si a diareei.

Citeste mai multe despre beneficiile usturoiului plus o reteta delicioasa aici!

Mai multe