Beneficiile ceaiului de busuioc. Leacul cu aroma minunată
Busuiocul, folosit atât în aromarea mâncărurilor, în special cele italieneşti, cât şi în tratarea unor afecţiuni, este o plantă minune, considerată în vremea fenicienilor ca plantă sfântă. Busuiocul are o tradiţie veche şi în cultura noastră, fiind recomandat de însuşi marele Zamolxis, după cum ne spune Platon. Întrucât strămoşii noştri au fost printre popoarele care s-au creştinat uşor, busuiocul este folosit pentru sfinţirea locurilor şi alungarea duhurilor necurate.
Busuiocul este un bun întăritor al sistemului imunitar, tonifică întregul organism, inclusiv la nivel mintal, reglează funcţiile glandelor endocrine şi este folosit în tratarea depresiilor, stărilor de angoasă şi anxietate.
Beneficiile ceaiului de busuioc – tratarea crampelor de stomac, a colicilor şi colitelor
Alte beneficii ale ceaiului de busuioc sunt încetinirea îmbătrânirii premature, fiind recomandat atât în mâncăruri, cât şi ca băutură hidratantă. S-a arătat că busuiocul este excelent în tratarea cefaleei, ulcerului gastric, colitelor sau colicilor, crampelor abdominale, dar şi a infecţiilor urinare. În afecţiunile căilor respiratorii se ştie că este de mare ajutor, astfel că tratează cu succes laringita, faringita, răcelile. Pentru femeile însărcinate, busuiocul se consumă dimineaţa pentru stările de vomă şi greaţă.
Se pare că busuiocul a avut efecte uimitoare în tratarea afecţiunilor pielii. Alifia de busuioc este una dintre cele mai bune pentru bolile pielii, în special acneea. Dar este la fel de eficient şi în cazul arsurilor sau degerăturilor infectate.
Beneficiile ceaiului de busuioc – stimulează lactaţia şi funcţiile hepatice
Femeile care alăptează ar trebui să bea ceai de busuioc, deoarece acesta stimulează lactaţia, fiind la fel de eficient şi pentru colici. Tratarea faringitelor şi anginelor se face cel mai eficient cu ceai de busuioc sau alte preparate din busuioc, precum decoctul.
S-a descoperit că în frunzele de busuioc există şase substanţe cetonice care au acţiune directă asupra celulelor hepatice, crescând potenţialul metabolic al acestora. Aşadar, ceaiul de busuioc stimulează o serie de funcţii hepatice, ajutând la detoxifierea mai rapidă a ficatului.
Beneficiile ceaiului de busuioc – combate depresia, starea de anxietate şi stress
Mirosul puternic şi foarte plăcut al busuiocului se datorează uleiului eteric cu componenţă complexă: eugenol, pinen, acimen, linalool, metisalvicol şi altele. Este unul dintre cele mai bune tonifiante ale sistemului nervos, restabilind echilibrul psihic, starea de spirit, combate surmenajul, fortifică nervii şi limpezeşte conştiinţa.
Se mai foloseşte şi în afecţiuni precum spasme gastrice, tuse convulsivă, în otite, digestie încetinită, anti inflamator în artrite, durere dentară. Despre uleiul eteric de busuioc se ştie că are proprietăţi de reglare a musculaturii netede a stomacului şi uterului, acţiuni antibacteriene, acţiune analgezică locală, regenerant de celule şi antioxidant puternic.
Ceaiul de busuioc se prepară foarte simplu, se toarnă o cană de apă clocotită peste 1 linguriţă de frunze uscate de busuioc şi se lasă la infuzat 15 minute. Nu are efecte secundare, se bea atât ca tonifiant pentru întregul organism, cât şi în diverse tratamente. Seara, înainte de culcare este un remediu excelent pentru stress-ul şi agitaţia de peste zi.