Arnica grăbeşte vindecarea vânătăilor

15 octombrie 2016   Puterea plantelor

Efectele binefăcătoare ale arnicăi (Arnica Montana) erau cunoscute şi cu secole în urmă. De exemplu, în sec. al XVI-lea, căţărătorii pe munte şi lucrătorii la altitudine mestecau plantă proaspătă, pentru a alunga durerile musculare. Tratamentele sub formă de cremă, gel, pilule, extracte, macerate şi tincturi sunt produse din florile şi rădăcinile plantei.

Ne scapă de contuzii

Utilizată în mod tradiţional pentru tratarea hematoamelor, arnica poate reduce inflamaţiile şi calmează durerile care apar în contuzii. Aceleaşi remedii sub formă de tinctură, cremă ori gel din arnică utilizate pentru vânătăi, pot fi folosite şi în cazul arsurilor solare, rănilor ori altor forme de iritaţie a pielii. Prepară o tinctură din arnică astfel: toarnă 150 ml de alcool peste o mână de rădăcină. Lasă la macerat 2 săptămâni, apoi strecoară şi păstrează în sticluţe acoperite bine. Pregăteşte o cataplasmă din tinctură diluată în puţină apă (10 ml de tinctură la 100 ml de apă).

Pentru probleme superficiale ale pielii, poţi face o infuzie dintr-o lingură de flori, la 100 ml de apă clocotită. Lasă să stea 15-20 de minute şi aplică local sub formă de comprese. În caz de dermatoză, prepară o tinctură din 20 g de flori de arnică, la 100 ml de alcool. Las-o la macerat 10 zile şi apoi strecoară. Diluează 10 ml de tinctură cu 100 ml de apă şi pune comprese pe locul afectat.

Ameliorează durerile articulare şi musculare

Cercetătorii americani au efectuat o serie de teste pe mai mulţi pacienţi suferinzi de osteoartrită. Ei i-au tratat pe cei bolnavi cu remedii din arnică, de 2 ori pe săptămână timp de o lună şi jumătate şi au constatat o scădere semnificativă a durerii şi a imposibilităţii de mişcare. Testele au scos la iveală, de asemenea, că efectele arnicăi sunt asemănătoare proprietăţilor calmante ale ibuprofenului. Masează cu tinctură sau cremă zona afectată de dureri articulare sau musculare. Şi în cazul durerilor de spate cronice, sunt eficiente remediile pe bază de arnică, cu puternice proprietăţi aniseptice. Ele sunt utile şi în cazul entorselor.

În cazul în care suferi de arterită, prepară un ulei de arnică. Pune 100 g de flori de plantă în 500 ml de ulei de floarea-soarelui. Fierbe amestecul pe baie de abur o oră, după care lasă la răcit şi filtrează. Apoi, păstrează la loc răcoros. Masează uşor zona afectată.

Utilă în cazul infecţiilor şi inflamaţiilor

Pentru inflamarea mucoasei faringiene (faringită) prepară o infuzie din 1-3 linguri de flori la 250 ml de apă. Lasă acoperită 10-15 minute şi strecoară. Cu soluţia obţinută, fă gargară de mai multe ori pe zi, la 3-4 ore, din care una, înainte de culcare. La fel procedezi şi în cazul în care suferi de stomatită.

Pentru un somn liniştit

Arnica are un efect relaxant, de aceea uleiul esenţial obţinut din florile acestei plante poate fi folosit în aromaterapie pentru ameliorarea stărilor de depresie şi de anxietate. De asemenea, datorită efectului de sedativ, arnica este utilă persoanelor care suferă de insomnie.

Atenţie!

Nu aplica remedii cu arnică pe răni deschise. Tratamentul intern cu arnică se face numai la recomandarea medicului. Această plantă poate provoca probleme grave de sănătate, de la gastroenterită până la paralizia centrilor nervoşi. În plus, poate cauza reacţii alergice la contactul cu pielea sensibilă.

Mai multe