Anghinarea, aliatul tău în scăderea colesterolului

10 ianuarie 2014   Puterea plantelor

În medicina naturistă, anghinrea este adesea utilizată în tratamentul problemelor digestive, în detoxifierea organismului, în scăderea colesterolului „rău“ şi ajută la funcţionarea corectă a ficatului.

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale datorită proprietăţilor curative extrem de variate.

Proprietăţile plantei se datorează cinarinei, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic şi de protecţie împotriva substanţelor nocive din organism. Se poate consuma ca atare sau gătită ori sub formă de ceai sau pot fi administrate suplimente de anghinarea, în dozaj indicat de medic.

Îmbunătăţeşte activitatea bilei

Dischinezia biliară sau „bila leneşă“ este cel mai adesea determinată de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi sau foarte condimentate, un nivel ridicat de stres sau lipsa activităţilor fizice. Pulpa de anghinare are un conţinut ridicat de antioxidanţi din familia polifenolilor, care au rolul de a stimula procesul de funcţionare a bilei.

Anghinarea asigură aproximativ un sfert din doza zilnică recomandată de fibre ce reglează indexul glicemic din sânge, normalizează metabolismul şi ajută la controlarea apetitului.

Nivelul ridicat de cianină din compoziţia anghinarei asigură un nivel scăzut al colesterolului „rău“ prin stimularea eliminării grăsimilor şi, mai mult decât atât, ajută la menţinerea unei valori constante a colesterolului „bun“. Datorită acţiunii intensive a anghinarei asupra grăsimilor din organism, această plantă determină şi buna funcţionare a sistemului cardiovascular, care este în corelaţie directă cu nivelul grăsimilor din sânge.

Anghinarea se află printre plantele cu cea mai bogată compoziţie în antioxidanţi, clasându-se pe locul 7 dintr-o serie de peste 1000 de alimente cu rol în detoxifierea organismului. Astfel, aceasta asigură protecţia împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi şi a depunerilor de grăsime la nivelul vaselor de sânge, previne îmbătrânirea celulelor, scade riscul instalării obezităţii şi stimulează imunitatea.

Un alt nutrient important conţinut de anghinare este potasiul, unul dintre mineralele cu beneficii vitale asupra sistemului cardiovascular şi a secreţiei optime a bilei.

Mai multe