Albăstrelele alină bolile de rinichi

8 februarie 2017   Puterea plantelor

Potrivit fitoterapeuţilor, leacurile cu această plantă acţionează pe 3 direcţii: calmant, diuretic şi dezinfectat. Celelalte efectele ale albăstrelelor se obţin sau se potenţiază, doar combinate cu alte plante medicinale.

Albăstrelele se folosesc şi în cosmetică, pentru că au efecte calmante şi tonifiante, încetinind procesul de îmbătrânire a pielei.

Elimină pietrele la rinichi

Cei cu litiază renală pot încerca infuzia combinată de albăstrele. Ai nevoie de: 1 linguriţă şi jumăte de flori de albăstrele uscate, 1 lingură de frunze de mesteacăn, 1 de merişor şi 1 de cozi de cireşe. Pune amestecul într-un bol, toarnă 250 ml de apă clocotită, acoperă şi, după 10-15 minute, filtrează. Bea câte 2 căni de ceai pe zi, după masa de prânz şi cea de seară. Ţine cura până când simptomele s-au ameliorat.

Pentru gingii sănătoase

Ai afte, mici răni ale mucoasei gurii ori gingii iritate? Amestecă 1 lingură de frunze uscate de zmeur cu 1 de flori de albăstrele, peste care toarnă jumătate de cană de apă clocotită. Strecoară şi, când infuzia e călduţă, clăteşte gura. Repetă procedeul de câte ori este nevoie.

Contra infecţiilor urinare

Dacă te-ai confruntat într-o perioadă scurtă de timp cu mai multe infecţii urinare, pentru a le preveni, pune într-un bol 1 lingură de infuzie de albăstrele, o jumătate de linguriţă de extract de strugurii ursului şi o jumătate de linguriţă de extract de mlădiţe de iarbă-neagră. După ce ai omogenizat ingredientele, lasă-le deoparte 20 de minute, strecoară şi apoi consumă preparatul de 2 ori pe săptămână. În felul acesta, poţi preveni recidiva bolii.

Tinctura, bună în răni

Pentru accelerarea vindecării rănilor pielii (zgârieturi, tăieturi), poţi folosi tinctura de albăstrele, pe care o prepari astfel: pune într-o sticlă 50 g de flori uscate sau proaspete de albăstrele. Toarnă peste ele 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Astupă şi ţine recipientul 15 zile într-un loc răcoros, agitând în fiecare zi, apoi filtrează. Păstrează soluţia în sticle mici, închise la culoare.

Calmează iritaţiile ochilor

În cazul în care ai roşeaţă oculară şi te mănâncă ochii, încearcă un leac pe bază de albăstrele. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori uscate de albăstrele şi 250 ml de apă clocotită. După ce ai filtrat amestecul, aplică pe ochii închişi comprese înmuiate în soluţie. Fă asta o dată dimineaţa şi o dată seara, lăsând să acţioneze 20 de minute. Tratamentul durează 2-3 săptămâni. Remediul este util şi pentru reducerea ridurilor sau când îţi simţi ochii obosiţi.

Uşurează tusea persistentă

Dacă eşti răcit, iar tusea şi durerile în piept nu-ţi mai dau pace, ceaiul de albăstrele îţi vine în ajutor, pentru că are proprietăţi emoliente. Combină 1 linguriţă de albăstrele, 1 de pătlagină, 1 de nalbă şi 1 de muguri de brad, peste care pune 300 ml de apă foarte fierbinte. După 10 minute, trece totul prin tifon şi bea câte 2-3 căni în fiecare zi, înainte de mesele principale. Ţii cura până simptomele dispar.

Pentru pielea îngroşată

Crema de albăstrele este un produs cosmetic important pentru persoanele cu tălpile, coatele şi genunchii îngroşate. Se găseşte în magazinele naturiste sau o poţi prepara chiar tu acasă. Lasă la înmuiat în apă, peste noapte, 4 linguri de albăstrele. Dimineaţa, strecoară şi adaugă 100 g de vaselină cosmetică. Pune amestecul într-un borcan închis ermetic, la rece. Întinde crema pe zonele cu probleme de 2 ori pe zi, masând, pentru ca preparatul să intre în piele.

Mai multe