5 remedii naturale care te ajută în lupta cu balonarea
Poate fi un simptom al unor afecţiuni ale ficatului, stomacului sau pancreasului. Principalii factori sunt mesele îmbelşugate, consumul de dulciuri, stresul sau anumite tulburări de natură hormonală. În tratarea balonării este important să elimini factorii care duc la apariţia ei.
Salvia contribuie la eliminarea gazelor de fermentaţie din tubul digestiv, prevenind apariţia balonării. Ceaiul de salvie este folosit în tratarea colicilor, spasmelor intestinale, crampelor şi indigestiei. Se prepară prin infuzie, dintr-o lingutiţă de frunze mărunţite la 100 g apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Nu se recomadă mamelor care alăptează, deoarece micşorează cantitatea de lapte. În bolile ficatului măreşte secreţia bilei.
Seminţele de fenicul sunt benefice pentru sănătate, fiind preparate sub formă de ceai, prin infuzie. În tulburările digestive, ceaiul de fenicul aduce o linişte a spasmelor stomacului şi intestinelor, calmând durerile şi restabilind pofta de mâncare. Infuzia se prepară din 5-6 seminţe, la o căniţă de ceai, pentru sugari, şi dintr-o jumătate de linguriţă de fructe la 250 g de apă, pentru adulţi. Se beau în cursul zilei, 1-2 căni pe zi.
Chimenul favorizează eliminarea gazelor din intestin. Astfel, infuzia preparată dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe la o ceaşcă cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac la cei care suferă de balonări, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale, calmează colicile şi măreşte diureza.
Rădăcina de ghimbir stimulează enzimele necesare digestiei, reduce spasmele stomacale şi elimină gazele intestinale. Ceaiul de ghimbir se prepară prin infuzie, din 10 g plantă la 300 ml apă, timp de 10 minute. Se beau 3 căni pe zi.
Infuzia de muşeţel calmează spasmele muşchilor stomacului provocate de gastrite şi colitele însoţite de colici. Se recomandă contra diareei şi în toate afecţiunile stomacului şi intestinelor. Se prepară din 2 linguriţe de flori de muşeţel , peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.