5 remedii inedite cu albăstrele
În tradiţia populară, albăstrelele erau folosite ca leac pentru tăieturile de la mâini şi de la picioare care apăreau pe vremea secerişului: florile erau puse direct pe rană pentru a opri sângerarea.
De asemenea, bunicii foloseau decoctul obţinut din albăstrele pentru a trata durerile de ochi, dar şi pentru a uşura bolile respiratorii şi cele de la nivelul pielii. Planta are efect anti¬in-flamator, calmant, tonifiant, hidra¬tant, uşor antiseptic şi astringent, de aceea, fitoterapeuţii o recomandă în anorexie, eczeme, bronşite, hemoroizi, dar şi pentru a reface flora intestinală.
Infuzia cu albastrele tratează ochii iritaţi
Ai roşeaţă şi mâncărimi la nivelul ochilor? Înainte de a apela la picăturile din farmacii, nu ezita să încerci remediile oferite de natură. Fitoterapeuţii recomandă pentru astfel de probleme oculare leacurile cu albăstrele.
Prepari infuzia din 2 linguriţe de flori de albăstrele la 250 ml de apă clocotită. Laşi vasul acoperit 20 de minute, apoi filtrezi. Aplici pe ochi comprese înmuiate în infuzie, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara (laşi să acţioneze 20 de minute), timp de 2-3 săptămâni.
Tratamentul cu infuzie de flori de albăstrele sub formă de comprese este recomandat şi pentru a reduce ridurile de pe pleoape sau atunci când ai ochii obosiţi.
Remedii cu albastrele - De ajutor în problemele respiratorii
Tusea persistentă şi durerile în piept cauzate de răceală se pot ameliora rapid cu ajutorul remediilor pe bază de albăstrele. Proprietăţile emoliente şi calmante ale plantei fac ca simptomele răcelii să fie mai uşor de ţinut sub control şi de tratat.
Prepari un ceai din următoarea combinaţie de plante: albăstrele, patlagină, nalbă şi brad – câte 1 linguriţă din fiecare la 300 ml de apă fierbinte. Laşi să se infuzeze 8-10 minute, apoi bei câte 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale. Urmezi tratamentul până la reducerea neplăcerilor.
Albastrelele calmează arsurile cauzate de soare
Arsurile solare şi ezcemele se pot „îmblânzi” şi cu ajutorul remediilor pe bază de albăstrele. Leacurile calmează şi reduc inflamaţiile, hidratează pielea şi ajută la reducerea ridurilor.
Prepari infuzia de albăstrele dintr-o linguriţă de flori la 300 ml de apă fierbinte, apoi strecori. Aplici comprese înmuiate în infuzie pe ten după ce l-ai curăţat, timp de 20 de minute, seara înainte de culcare. Repetă procedeul 3 săptămâni.
Dacă ai exagerat cu statul la plajă, încearcă amestecul de iaurt cu infuzie de albăstrele. Le combini în părţi egale, după care pui pe zonele afectate comprese (din 2 în 2 ore) şi ţii câte 20 de minute. Speli apoi pielea cu apă rece.
Remedii cu albastrele pentru eliminarea pietrelor la rinichi
Remediile pe bază de albăstrele sunt de ajutor şi persoanelor care suferă de calculi renali. Fitoterapeuţii recomandă infuzia datorită efectul său diuretic.
Se prepară dintr-o linguriţă şi jumătate de flori de albăstrele, o linguriţă de fruze de mesteacăn, una de merişor şi una de cozi de cireşe. Toarnă peste plante un pahar cu apă clocotită, lasă vasul acoperit 10-15 minute, apoi streecoară şi bea câte 2 căni pe zi, după mesele principale. Urmează cura până la ameliorarea simptomelor.
Sursa: Ghid de Terapie Naturistă, de Monica Tohăreanu şi Dr. Mihai Alina Scarlat
INFO: De la albăstrele se recoltează florile de culoarea albastră (există şi de culoare alb-roz), înainte ca ele să se usuce. Ele se adună după ce roua s-a evaporat, când sunt complet deschise.
Ştiai că...
... aftele bucale şi gingiile iritate se pot trata cu leacurile cu albăstrele? Amesteci o lingură de flori de albăstrele cu una de frunze de zmeur, adaugi o cană de apă clocotită şi laşi să se infuzeze 10 minute. Filtrezi şi clăteşti gura cu lichidul obţinut de 3-4 ori pe zi, până la vindecare.