5 boli pe care le alină lemnul-dulce

14 februarie 2014   Puterea plantelor

În scop terapeutic este folosită rădăcina de lemn-dulce, întrucât conţine flavonoide (antioxidanţi importanţi), un amestec de săruri de potasiu şi de calciu, aminoacizi, glicerizină, polizaharide, uleiuri esenţiale şi alte substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Compusul activ din lemnul-dulce este glicerizina, care are cele mai multe proprietăţi terapeutice, cum sunt cele expectorante, antiinflamatoare, de fluidizare a secreţiilor bronhice şi de stimulare a glandei corticosuprarenale (situată la polul superior al rinichilor).

1. Boli pe care le alină lemnul-dulce - Te apără de infecţiile respiratorii

În sezonul rece, sistemul imunitar este mai vulnerabil în faţa răcelii şi a gripei, însă o cură cu pulbere de lemn-dulce te fereşte de infecţiile respiratorii, graţie numeroaselor substanţe nutritive pe care le conţine.

Pulberea se obţine prin măcinarea fină a rădăcinilor uscate, cu ajutorul unei râşniţe. Apoi, se depozitează în borcane închise ermetic, în locuri ferite de lumină, pentru a-şi păstra principiile active. Din pulbere se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 14 zile.

2. Boli pe care le alină lemnul-dulce - Remediu contra hepatitei virale

Datorită glicerizinei, lemnul-dulce previne distrugerea celulelor hepatice şi, totodată, ajută la tratarea hepatitei virale. Poţi folosi acest remediu sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o lingură de scoarţă de lemn-dulce la 250 ml de apă clocotită. După 10 minute, lichidul se strecoară şi se bea călduţ, cel puţin o dată pe zi.

Rădăcina de lemn-dulce previne apariţia băşicuţelor de la nivelul buzelor sau al organelor genitale, fiindcă limitează acţiunea virusurilor herpetice.

Infuzia se obţine din 2 linguriţe de rădăcină (se mărunţeşte cu ajutorul unei râşniţe), peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se acoperă 10-15 minute, după care se strecoară. Se beau câte 2 căni pe zi pe parcursul tratamentului, timp de 14 zile.

4. Boli pe care le alină lemnul-dulce - Bun adjuvant în ulcer

Dacă suferi de ulcer gastric, duodenal sau de gastrită hiperacidă, poţi lua o jumătate de linguriţă de pulbere de lemn-dulce, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puţin 14 zile. Pulberea se ţine sub limbă 5 minute, după care se înghite cu apă.

Nivelul crescut de testosteron poate duce la apariţia infertilităţii feminine. Însă, lemnul-dulce reglează nivelul acestui hormon, graţie substanţelor active pe care le conţine. O cură cu tinctură de lemn-dulce este eficientă, fiindcă principiile din plantă sunt asimilate rapid în organism cu ajutorul acestui preparat.

Tinctura se obţine astfel: 10 linguri de plantă mărunţită se ţin la macerat în jumătate de litru de alcool de 70 de grade, într-un borcan închis ermetic, timp de 14 zile. Apoi, amestecul se filtrează prin tifon, iar lichidul obţinut se depozitează în sticluţe închise la culoare. Se iau, zilnic, 3-4 linguriţe de tinctură, 2 săptămâni, urmate de 14 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Ştiai că

... lemnul-dulce este folosit ca îndulcitor? În Olanda sunt populare bomboanele cu lemn-dulce.

Doctorul Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucureşti

Lemnul-dulce este o plantă cu multiple calităţi terapeutice. Se utilizează, în acest sens, rădăcina bogată în substanţe dulci, de unde-i vine şi numele. Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, lemnul-dulce este deosebit de util în caz de afecţiuni respiratorii însoţite de tuse iritativă, pentru că fluidizează secreţiile bronhice şi favorizează expectoraţia. În plus, planta acţionează pozitiv la nivel osos, reducând durerile osteo-articulare date de artroză, datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi analgezice. În general, curele cu preparate de lemn-dulce trebuie administrate timp de 14-30 zile, urmate de pauză (14-20 zile). Nu se recomandă persoanelor cu hipertensiune gravă, femeilor însărcinate, celor care alăptează sau care suferă de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni). Dacă pe durata curei se urmează şi un tratament cu digoxin (pentru probleme de inimă) sau cu diuretice, trebuie suplimentată cantitatea de potasiu din organism.

Mai multe