VIDEO: Trusa verde pentru neplăceri de tot felul

7 iulie 2014   Problemele tale

Migrene, indigestii sau o senzaţie persistentă de slăbiciune şi de oboseală, sunt probleme cu care te poţi confrunta zi de zi. Cele mai multe sunt cauzate de stilul

Toate aceste obiceiuri îşi pun amprenta asupra stării tale de sănătate. Din acest motiv este bine să ai grijă de tine prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat şi unui stil de viaţă sănătos, din care să nu lipsească mişcarea şi cele 8 ore de somn recomandate în fiecare noapte.

Valeriana te scapă de stres

Dorinţa de a duce cu bine la îndeplinirile toate responsabilităţile de la locul de muncă, dar şi grija zilnică pentru copii sau treburile casnice care par să nu se mai termine niciodată, sunt principalele surse de stres şi de anxietate.

Valeriana este recunoscută încă din cele mai vechi timpuri datorită proprietăţilor sale calmante, medicii din Grecia Antică folosind-o în special pentru tratarea insomniilor. Însă, această plantă medicinală combate cu succes şi stările de anxietate şi de stres, precum şi aritmiile cardiace de natură nervoasă.

Cum se prepară: Rădăcina de valeriană se spală, se usucă şi se toacă foarte mărunt. Se amestecă o linguriţă de rădăcină cu 2-3 frunze de mentă şi 2-3 frunze de roiniţă. Se toarnă peste acestea 250 de ml de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 15 minute, se strecoară şi se beau câte 2 căni de infuzie pe zi, una dimineaţa şi una seara.

Migrenele trec cu scoarţă de salcie

Oboseala accentuată, dar şi stresul acumulat peste zi duc la declanşarea neplăcutelor dureri de cap. Astfel, vei întâmpina dificultăţi de concentrare şi-ţi va fi greu să duci la îndeplinire sarcinile zilnice. Un remediu mai puţin cunoscut, dar foartede eficient, este scoarţa de salcie, cunoscut ca şi „aspirina naturală“.

Aceasta conţine salicozidă, o substanţă care în corp se transformă în acid salicilic, fiind un analgezic natural. Migrenele vor dispărea fără să fie nevoie să apelezi la medicamente.

Coaja de salcie se spală în mai multe ape şi se lasă la uscat. Se rupe în bucăţi cât mai mici şi se mărunţeşte în râşniţa de cafea, până devine o pulbere. O lingură de pulbere se pune într-un litru de apă şi se fierbe 5 minute. Înainte să se bea, se lasă să se răcească. Pentru migrene cronice este indicat să consumi 3 căni de ceai pe zi.

Atenţie! Acest remediu, deşi natural, este contraindicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, nici cei care ştiu că au stomacul mai sensibil nu trebuie să consume acest tip de ceai, deoarece provoacă senzaţii de greaţă.

Somn uşor, cu flori de tei

În unele nopţi nu poţi să pui geană pe geană? Cu această problemă se confruntă multe personae după ce au trecut de 50 de ani. Nopţile albe sau somnul agitat duc în timp la declanşarea sau la agravarea unor probleme de sănătate, anemia, bolile cardiovasculare sau obezitatea numărându-se printre ele.

Pentru un somn liniştit în fiecare noapte este indicat să apelezi la florile de tei. Ele previn insomniile, epuizarea nervoasă şi au un uşor efect sedativ.

Florile de tei se culeg în luna iunie şi se pun la uscat pe hârtie albă, timp de 2 zile. Se depozitează mai apoi în pungi de hârtie, în locuri întunecoase, în spaţii bine aerisite. O mână de flori se pune într-un vas peste care se toarnă 500 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 5 minute, după care se strecoară şi se bea cât timp este cald. Dacă nopţile albe sunt dese, este indicat să consumi 3-4 căni de ceai în timpul zilei, iar seara somnul va veni mult mai uşor.

Indigestiile dispar cu ajutorul lemnului dulce

Ai luat micul dejun pe fugă, pe post de gustare ai ales

Lemnul-dulce însă poate reduce toate simptomele tulburărilor digestive date de alimentaţia dezechilibrată. Efectele sale terapeutice sunt conferite de glicirizină, o substanţă care stimulează digestia, însă este la fel de util şi în timpul crizelor de gastrită sau a celor de ulcer gastric sau duodenal.

Tinctura de lemn-dulce se prepară din 10 linguri de plantă mărunţită, care se pun la macerat 2 săptămâni în jumătate de litru de alcool de 70 de grade, într-un borcan ermetic, închis la culoare. După ce s-a macerat, tinctura se strecoară printr-un tifon des şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Se ia câte o jumătate de linguriţă de tinctură, diluată în o jumătate de cană de apă, de 3-4 ori pe zi.

Scorţişoara alină durerile menstruale

Deşi normale în timpul zilelor delicate, crampele menstruale provoacă uneori dureri insuportabile, ce sunt însoţite de senzaţia de greaţă şi slăbiciune. Toate aceste simptome pot fi reduse şi chiar prevenite dacă consumi scorţişoară.

Acest condiment, foarte aromat, nu doar că dă o savoare deosebită preparatelor culinare, dar are şi proprietăţi antiinflamatoare şi antispasmodice.

Cum se prepară: Într-o cană cu apă fierbinte se amestecă o linguriţă cu praf de scorţişoară şi o linguriţă cu miere. Se lasă să se infuzeze 3 minute şi se beau câte 2 căni pe zi în timpul menstruaţiei. Pentru a preveni durerile este recomandat să consumi ceai de scorţişoară cu 2-3 zile înainte de prima zi de menstruaţie.

Uită de durerile de spate cu gheara-diavolului

Orele lungi petrecute pe scaun la birou şi poziţia incorectă a coloanei vertebrale sunt principalele cauze ale apariţiei durerilor de spate.

Însă, tratamentul cu gheara-diavolului este remediul natural la care poţi apela oricând cu încredere, deoarece conţine harpagozid, o substanţă care reduce inflamaţia şi calmează durerile musculare. Totodată, rădăcina de gheara-diavolului îmbunătăţeşte flexibilitatea articulaţiilor, fiind un leac indicat şi celor care suferă de artrită.

Rădăcina de gheara-diavolului se spală, se taie în bucăţi ce se mărunţesc prin râşniţa de cafea. O lingură de pulbere se fierbe 30 de minute într-un litru de apă, într-un vas acoperit cu un capac. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici întreaga zi. Pentru rezultate de lungă durată se ţine tratamentul o lună.

Cele mai eficiente plante care alină durerile de cap sunt frunzele de maté, arnica, salcia şi sulfina. Cea mai utilizată dintre acestea este salcia (salix albă). Substanţele active din scoarţă de salcie oferă preparatelor medicinale proprietăţi antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice (combate febra), tonice, astringente.

Se prepară în mai multe forme farmaceutice: ceaiuri, tincturi, macerate şi capsule. Împotriva durerilor de cap (migrenelor) se recomandă capsulele, acestea fiind mai concentrate. Pentru dureri puternice de cap se pot administra 1-2 capsule de 2-3 ori pe zi.

Mai multe