VIDEO: Reţete naturiste contra nopţilor albe
În combaterea insomniei, în afara modificărilor care ţin de stilul de viaţă, poţi încerca cu încredere şi remediile pe bază de plante medicinale.
„Plantele dau o stare de relaxare şi înlătură efectele nedorite ale stresului. Ele pot induce un somn de calitate, însă atenţie, acestea nu se vor combina cu antidepresive. Nu este bine să îţi administrezi remedii naturale sau medicamente pentru insomnie atunci când boala persistă. Consecinţele pot fi grave, riscând producerea unor mari dezechilibre”, afirmă dr. Ionela Jurj. Valeriana Unul dintre cei mai buni aliaţi din natură pentru a combate insomnia este valeriana. Planta ajută la scăderea tensiunii arteriale, normalizând ritmul cardiac, calmează stările nervoase, tratând tulburările de somn.
Numeroase studii au arătat că valeriana induce starea de somn, îmbunătăţeşte calitatea acestuia şi chiar este mai eficientă decât unele somnifere şi calmante de sinteză. Acţiunea plantei este accentuată atunci când este combinată cu melisa, cu passiflora şi cu hameiul.
• În 250 ml de apă fierbinte adaugă o linguriţă de rădăcină de valeriană. Filtrează, apoi bea câte o cană cu jumătate de oră înainte de culcare.
• Poţi încerca şi o baie relaxantă. În 2 litri de apă clocotită adaugă 100 g de rădăcini uscate de valeriană. Lasă la infuzat 10 minute, apoi adaugă amestecul în apa de baie.
În trecut, indieni din America au descoperit virtuţile tămăduitoare ale passiflorei (sau floarea pasiunii), folosind această plantă pentru proprietăţile ei calmante şi sedative. În cazul insomniacilor, s-a constatat că remediile cu passiflora induc somnul profund, reducând nervozitatea.
• Adaugă o linguriţă de flori de passiflora într-o cană cu apă fierbinte şi lasă la infuzat 3 minute. Bea infuzia seara.
• Pentru un efect mai pronunţat, adaugă câte o linguriţă de passiflora, una de valeriană şi una de tei în 400 ml de apă. Lasă la infuzat 5 minute şi consumă după ora 17.00.
În anii ʼ80, oamenii de ştiinţă au observat că hameiul, cu cât este mai uscat, cu atât eliberează o concentraţie mai mare de substanţe sedative. Graţie acestui lucru, hameiul a început să fie prescris în tratamentul naturist al insomniei.
• Se adaugă 15 g de conuri de hamei într-un litru de apă fierbinte şi se lasă la infuzat 10 minute. Se consumă câte o cană, înainte de culcare.
Hiperforina, unul dintre principiile active ale plantei, este cunoscută pentru acţiunea antidepresivă. Sunătoarea favorizează secreţia de serotonină, care induce starea de bine şi este un remediu ideal pentru detensionare. Remediile cu sunătoare echilibrează starea emoţională şi reduce efectele stresului. Dacă iei antidepresive, este indicat să renunţi la leacurile cu sunătoare.
• Pentru rezultate pe temen scurt, sunt indicate comprimatele (2-3 pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor), într-o cură de cel mult 3 luni.
• Infuzia de sunătoare se prepară dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, timp de 3 luni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea muşeţelului pentru calmarea stărilor de agitaţie, de nervozitate şi pentru tratarea insomiei. Efectele calmante şi sedative sunt conferite de apigenină, unul dintre compuşii activi ai plantei, care are şi acţiune anticancerigenă, potrivit unor studii recente.
• Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se lasă la infuzat 10 minute. Se consumă seara.
Planta este folosită din timpuri străvechi în caz de insomnie şi surmenaj, având şi proprietăţi antispasmodice, antivirale şi divestive. Efectul calmant al roiniţei a fost confirmat de mai multe studii clinice. Planta este indicată mai ales în insomnia cauzată de stări de nervozitate.
• Se poate încerca un tratament natural cu infuzie de roiniţă, care se prepară dintr-o lingură de frunze la 250 ml de aplă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute şi se consumă 2 căni pe zi.
Florile de tei conţin un principiu activ, farnesolul, care induce o stare de linişte. Planta te ajută să te calmezi, reduce din intensitatea durerilor de cap şi a palpitaţiilor de origine nervoasă.
• Lasă la infuzat o linguriţă de flori uscate de tei în 200 ml de apă fiartă, timp de 10 minute. Acoperă cana, pentru ca substanţele benefice să nu se evapore. Bea infuzia înainte de culcare.