VIDEO: «Licori» care îţi aduc somnul
Ştiai că aproximativ 30% din populaţia lumii suferă, într-o anumită măsură, de insomnie? Primele tulburări care apar sunt oboseala generală, durerile de cap, apatia, ameţelile şi dificultăţile de concentrare.
Dacă somnul refuză să vină, nu te alarma! Nu ai de ce să te năpusteşti asupra sertarului cu medicamente. Natura îţi vine în ajutor.
Un leac nebănuit: sucul de cireşe
Ne bucurăm de gustul lor aromat al cireşelor doar câteva săptămâni pe an.
Pe lângă faptul că previn infecţiile, acestea conţin melatonină, o substanţă care te ajută să dormi mai bine noaptea. Le poţi consuma ca atare sau sub formă de suc, 2-3 pahare pe zi.
Laptele şi mierea au efect calmant
Mierea, cel mai vechi îndulcitor natural, este un remediu eficient împotriva insomniilor. Seara, înainte de culcare, poţi bea cu înghiţituri mici o cană de lapte cald cu miere.
Laptele conţine triptofan, o substanţă care ajută la reglarea somnului, iar mierea, la rândul ei, ajută la asimilarea acesteia în corp.
Băi cu lavandă, pentru o stare de bine
Ce poate fi mai plăcut decât o baie caldă, seara, cu lavandă parfumată? Pentru aceasta, vei avea nevoie de 100 g de flori proaspete sau uscate.
Baia îţi relaxează muşchii şi îţi induce o stare de bine. În plus, medicii mai recomandă băile calde (20-30 de grade C) la mâini şi picioare, timp de 5 minute, cu sare marină.
Ceaiul de tei alungă stările de nelinişte
Te perpeleşti toată noaptea în pat? Poţi combate stările de nelinişte cu ajutorul infuziei din flori de tei. Aceasta se prepară din una sau două linguriţe de tei uscat, peste care se toarnă apă clocotită.
Cana se lasă acoperită 15 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau 2-3 căni pe zi, dintre care una seara, la culcare.
Uleiurile volatile, un aliat de nădejde
Optează pentru aromoterapie şi vei fi încântat de efectele sale benefice. Uleiurile volatile de levănţică, verbină, muşeţel şi de portocală îţi vor reda starea de linişte. Seara, masează-ţi fruntea şi tâmplele cu puţin ulei de levănţică şi de portocală.
Pernele umplute cu alac combat insomniile
Alacul este un soi de cereală înrudită cu grâul, cu un puternic efect sedativ. La realizarea unei perne cu alac vei avea nevoie de o faţă de pernă din bumbac şi jumătate de kilogram de boabe.
Mai mult, flexibilitatea dată de acestea va amortiza perfect răsucirile capului, susţinând în acelaşi timp şi ceafa.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dr. Cristina Pavel, competenţă apifitoterapie, Centrul Raphael Medica, Bucureşti
Pentru un somn odihnitor, recomand suplimente care conţin extracte de valeriană şi de passiflora.
Dau rezultate deosebite masajele înainte de culcare, cu uleiuri care conţin ca ingredient activ ulei de roiniţă, ylang-ylang şi de trandafir.
De asemenea, recomand şi auto-reflexoterapia la nivelul tălpilor, folosind dispozitive de masaj care ne vor ajuta să ne detensionăm în cel mai scurt timp.