Uite ce să faci dacă te înţeapă insectele!

14 august 2013   Problemele tale

Muşcăturile şi înţepăturile de insecte pot produce bubiţe cu un punct roşu în centru, însoţite de mâncărimi, leziuni cu aspect de bule, ulceraţii cutanate, necroză (înnegrirea pielii) sau chiar alergii majore, precum şocul anafilactic.

Cele mai periculoase sunt leziunile produse de păianjeni, albine şi viespi, şi dintre toate cele situate la nivelul capului, gâtului, pe traiectul venelor sau la nivelul buzelor.

Ce trebuie să facem odată ce am fost înţepaţi de insecte?

- Acul trebuie extras cu atenţie, pentru a nu lăsa în piele fragmente ce pot constitui sursa unor infecţii ulterioare. - Aplicarea de comprese umede sau pungi cu gheaţă pot uşura durerea şi pot împiedica apariţia umflăturii.

-În cazul înţepăturilor de ţânţari, aplicarea de mixtură mentolată sau cu hidrocortizon poate ameliora senzaţia de mâncărime.

- Persoanele alergice nu trebuie să plece în excursii fără a avea în bagaje un medicament antihistaminic care poate fi administrat în cazul înţepăturilor de insecte.

-Muşcăturile de căpuşă trebuie tratate doar de către medic, care poate prescrie şi un tratament antibiotic preventiv împotriva bolilor transmise de către această insectă.

- Trebuie evitat scărpinatul leziunilor.

- Dacă apar simptome precum umflarea feţei, a limbii sau buzelor, a pleoapelor, ale mâinilor, senzaţia de ameţeală, de sete de aer, respiraţia greoaie trebuie mers de urgenţă la medic.

- Pentru amatorii drumeţiilor montane, se recomandă îmbrăcămintea protectoare

- Pentru plimbările în parcuri, se recomandă evitarea hainelor cu desene viu colorate şi imprimeuri cu motive florale

- La întâlnirea cu albine sau viespi, se recomandă evitarea mişcărilor bruşte.

- Pentru protecţia împotriva ţânţarilor, există sprayuri eficiente ce pot fi aplicate pe piele.

Mai multe