Tratează gripa şi răceala fără medicamente
Răceala şi gripa sunt boli respiratorii cauzate de diferite virusuri. Una dintre cele mai frecvente boli respiratorii este răceala. Simptomele sunt cauzate de răspunsul organismului la virus, mai degraba decat de virusul in sine. Pe măsură ce simptomele dispar, riscul de răspândire a bolii se reduce, deşi încă există. O răceală durează de la 3 la 10 zile.
Gripa prezintă manifestări asemănătoare răcelii, dar mai intense, la care se adaugă dureri în muşchi şi o stare generală de rău mai puternică. De asemenea, tusea durează mai mult, uneori poate dura chiar până la 6 săptămâni.
Cum opreşti răspândirea răcelii şi a gripei
Poţi să opreşti răspândirea răcelii şi a gripei dacă urmezi un regim alimentar sănătos. Consumă din abundenţă fructe proaspete, salate şi legume crude. Ceapa şi usturoiul au un puternic efect antiseptic şi decongestionant. Bea multe lichide pentru a le înlocui pe cele eliminate prin transpiraţie, dar, limitează-te, în general, la sucurile de fructe, apă, ceaiuri de plante şi apă caldă. Evită produsele lactate şi toate mâncărurile prea dulci, timp de 2-3 zile.
Dacă simţi dureri musculare, dacă faci febră, poţi folosi frecţiile cu carmol şi compresele cu apă rece. Masează corpul cu carmol, abdomenul, spatele şi picioarele, braţele şi gâtul, apoi îmbracă-te gros şi stai sub pătură până transpiri abundent. Repetă de mai multe ori acest tratament. Bea multe lichide pentru a nu te deshidrata prin transpiraţie.
Baia la picioare cu apă fierbinte şi oţet poate fi de ajutor. Pune într-un lighean apa fierbinte cu oţet şi lasă picioarele la înmuiat până ce apa se răceşte.
Remedii pe bază de plante
Plantele pot ameliora multe dintre simptomele răcelii, iar unele au şi acţiune antivirală. Ceai făcut în cantităţi egale de floare de soc, mentă piperată (pentru copii foloseşte menta-mâţei, coada şoaricelui şi isop) uşurează congestia, frisoanele şi tusea.
Supă de usturoi
Pentru toate problemele respiratorii, un bol pe zi de supă de usturoi este nepreţuit. Usturoiul este considerat un adevărat antibiotic natural datorită proprietăţilor antivirale deosebite. Acesta este bogat în antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile usturoiului se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice. Este recomandat în special în cazul infecţiilor produse de stafilococi, precum bronşita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziţilor intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecţiilor pielii.
Citeşte şi: Cum să găteşti cea mai bună supă de usturoi
Sirop de ceapă
Ceapa are proprietăţi antiseptice şi antiinfecţioase. Este uşor de preparat şi te scapă de simptomele neplăcute ale răcelii într-un timp foarte scurt. Siropul de ceapă ajută la decongestionarea căilor nazale, reducând febra şi ameliorând tusea seacă. În cazul în care ai o tuse productivă, este recomandat să nu încerci să o opreşti, deoarece are şi ea un rol important în vindecarea răcealii: scoate bacteriile din tine.
Taie câteva cepe mari şi pune-le la fiert, la foc mic, într-un vas cu apă. După ce apa a scăzut la jumătate şi a căpătat o consistenţă de sirop, strecoară. Ia câteva linguriţe din sirop şi pune-le într-un pahar cu apă călduţă. O linguriţă de miere şi câteva picături de suc de lămâie îi vor da un gust mai plăcut. Sucul de ceapă e foarte puternic şi trebuie consumat în doze mici. Nu este nici foarte plăcut la gust, de aceea se combină cu miere sau alt suc de legume, de exemplu de morcovi. Remediul trebuie urmat de cel puţin două ori pe zi.
Gargară cu ceai de salvie Gargara cu o infuzie standard de salvie va calma gâtul iritat. Poţi îmbunătăţi gustul adăugând suc proaspăt de lămâie.
Infuzie de cimbrişor
Este una dintre cele mai recomandate soluţii pentru laringită şi răguşeală. Dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 200 ml de apă fiartă, poţi prepara o infuzie, pe care să o bei dimineaţa, cât de fierbinte suporţi.
Fie sub formă de ceai sau consumat natural, ghimbirul este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamaţille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului. Acesta ajută şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând la eliminarea mucozităţilor şi fluidizarea congestiilor respiratorii.
Când ai în preajmă persoane răcite, ia tablete de zinc şi vitamina C pentru a întări sistemul imunitar. O băutură fierbinte din lămâie şi miere te va face să te simţi mai bine.