Tratează bolile de inimă cu troscot!
Remediile din troscot sunt folosite în special pentru efectul hemostativ, depurativ, antiinflamator, antioxidant, antiseptic şi antitumoral. Se utilizează partea aeriană, uscată, recoltată doar în perioada înfloririi, atunci când nivelul de concenţie a substanţelor active este maxim.
Extractele au proprietăţi utile de blocare şi neutralizare a radicalilor liberi în exces în bolile neoplazice, de inhibare a dezvoltării formaţiunilor tumorale, hemostatice şi cicatrizante, remineralizante şi stimulatoare ale funcţiilor enzimatice implicate în procesele de oxidare şi de transport al oxigenului, de reglare a metabolismului apei în organism, calmante şi depurative, prin efectul diuretic şi uşor laxativ.
Aceste proprietăţi fac troscotul foarte util în tratamntul naturist al bolilor cardiovasculare, dar şi în caz de diabet, gută, hemoragii intestinale, hemoroizi, obezitate sau ulcer stomacal. Indicat în insuficienţa cardiacă
Pentru normalizarea tensiunii, tratamentul naturist trebuie introdus treptat, în doze mici, care cresc progresiv, până la atingerea rezultatului dorit. Troscotul ajută la normalizarea valorilor tensiunii arteriale şi în cazul insuficienţei cardiace. Cere însă sfatul medicului înainte de a lua remedii cu troscot.
Cum prepari remediile
Infuzie
Se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată, măruntiţă, la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
Atenţie!
Troscotul nu este recomandat persoanelor care sunt sub tratament cu anticoagulante şi nici celor care suferă de varice sau tromboflebite. Nici femeile însărcinate nu ar trebui sa ia remedii cu troscot.
Decoct
Se pregăteşte din 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită la 500 ml de apă. Se fierbe la foc mic, 30 de minute, şi se completează la final apa evaporată. Se filtrează cât este fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puţină apă înainte, altfel o parte din soluţie se va pierde din cauza imbibării în vată. Se administrează intern, câte 2 ceşti pe zi.
Tinctură
Se folosesc 20 g de troscot uscat şi măcinat care se pun la macerat în 100 ml de alcool alimentar, din cereale de 70 de grade, obţinut de preferinţă în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, apoi se lasă la decantat în frigider, 6 zile, pentru o limpezire deplină. Se trece partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualele reziduuri care s-ar depune pe fundul vasului. Se pastrează în flacoane de sticlă de culoare închisă, prevăzute cu un dop picurator. Doza uzuală este de 30 de picături, administrate de 2 ori pe zi.
Vin
Şi vinul de troscot este benefic în cazul afecţiunilor cardiace. Acesta se prepară din 100 g de plantă uscată, mărunţită grosier, care se lasă în contact, timp de 30 de zile, cu 1 litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 30 de zile, vinul se filtrează şi se pune la macerat în flacoane, de 200 sau 250 ml. Se administrează 1 ceaşcă sau aproximativ 30 ml, de 2 ori pe zi, înainte de masă.